Türkiye ev almanın en zor olduğu ülkelerde lider oldu!
Dünyada konut fiyatlarındaki artışla 2024’te konut fiyatlarının ortalama maaşa oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye oldu. Veriler, Türkiye’de konuta erişmenin zor olduğunu ortaya koydu.
2024 yılında yükselen en fiyatları, yüksek faiz oranlarıyla dünyadaki birçok ülkede ev sahibi olmak zorlaştı.
Farklı ülkelerdeki konut fiyatlarını karşılaştırmak için Numbeo’un 10 Eylül 2024 verilerinden yola çıkılarak BestBrokers tarafından hazırlanan tablo sosyal medyada da gündem oldu.
Konutların metrekare bazında, ABD doları cinsinden fiyatlarını içeren tabloda, ülkelerdeki ortalama maaşlara oranla “konutların gelire kıyasla ne kadar erişilebilir” olduğunu gösteren tabloda Türkiye ilk sırada geldi.
Hesaplamada, gerçek konut fiyatı ile gerçek yıllık maaş oranı dikkate alınırken, en pahalı konutların yüksek yaşam standardına sahip gelişmiş ülkelerden çok; konut fiyatlarının “görece” düşük olduğu ortalama gelir seviyesinin de çok daha düşük olduğu daha az gelişmiş ekonomilerde yer aldığı dikkat çekti.
Araştırmaya göre, konut fiyatının ortalama yıllık gelire oranının yüzde 81,45 olduğu Türkiye, 2024 yılında dünyada konutun en erişilemez olduğu ülke olarak öne çıktı.
Türkiye’yi yüzde 59,04 ile Nepal izlerken, onu da yüzde 49,86 ile Hindistan izledi. Endonezya, Ermenistan, Güney Kore, Peru da geride kalırken, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya ve Şili de ilk 10’da yer aldı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.