Hindistan, Çin’den gelen ucuz çeliğe set çekiyor
Hindistan, Çin'den ucuz ithalatı engellemek için çeliğe yüzde 12 geçici gümrük vergisi uygulayacak.
Hindistan'ın Çin ve diğer ülkelerden yapılan ucuz ithalattaki artışı engellemek için çelik ithalatına yüzde 12'lik geçici bir tarife uygulamaya hazırlandığı bildirildi.
Bir kaynak yaptığı açıklamada, hükümetin vergiyi mümkün olan en kısa sürede yürürlüğe koyacağını söyledi.
Dünyanın en büyük ikinci ham çelik üreticisi olan Hindistan, geçici hükümet verilerine göre, 2024/25 mali yılında üst üste ikinci kez net nihai çelik ithalatçısı oldu ve sevkiyatlar son dokuz yılın en yüksek seviyesi olan 9,5 milyon tona ulaştı.
Geçtiğimiz ay, federal ticaret bakanlığına bağlı Ticari Çözümler Genel Müdürlüğü (DGTR), ucuz ithalatı durdurma çabalarının bir parçası olarak bazı çelik ürünlerine 200 gün süreyle yüzde 12 gümrük vergisi uygulanmasını tavsiye etti.
Tavsiye kararı, geçen yıl aralık ayından bu yana dizginlenemeyen ithalatın Hindistan'ın yerli çelik endüstrisine zarar verip vermediği konusunda yürütülen bir soruşturmanın ardından geldi.
Hindistan'ın Çin, Güney Kore ve Japonya'dan yaptığı nihai mamul çelik ithalatı mart ayında sona eren mali yılın ilk 10 ayında rekor seviyeye ulaştı.
Çin, Güney Kore ve Japonya'dan yapılan ithalat Hindistan'ın toplam mamul çelik ithalatının yüzde 78'ini oluşturdu.
Ucuz çelik akını Hindistan'ın küçük üreticilerini operasyonlarını küçültmeye ve işten çıkarmaları düşünmeye zorladı.
Üyeleri arasında JSW Steel ve Tata Steel'in de bulunduğu önde gelen çelik üreticileri kuruluşu, Steel Authority of India ve ArcelorMittal Nippon Steel India ile birlikte ithalatla ilgili endişelerini dile getirmiş ve kısıtlama çağrısında bulunmuştu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.