“Yaş meyve ve sebzede kasım ayı ihracatını narenciye sırtladı”

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, yaş meyve ve sebze ihracatının kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12 artarak 371,5 milyon dolara ulaştığını belirtti. Sin, bu dönemde ihracatın yarısından fazlasını narenciye ürünlerinin oluşturduğuna söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
“Yaş meyve ve sebzede kasım ayı ihracatını narenciye sırtladı”

MERSİN-DÜNYA

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatının kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12 artarak 371,5 milyon dolara ulaştığını belirten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, bu dönemde dış satımın yarısından fazlasını narenciye ürünlerinin oluşturduğuna dikkat çekti. Kasım’da 207 milyon dolarlık mandarin, limon, portakal ve greyfurt ihraç ettiklerini belirten Nejdat Sin, Narenciye ürünlerinin Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatındaki payının da yüzde 56’ya ulaştığını bildirdi. Türkiye’nin narenciyedeki ağaç sayısının 47 milyonu aştığını son 30 yılda narenciye üretimini üçe katladığını dile getiren Başkan Sin, “Narenciye rekoltemiz 4,3 milyon tona dayandı. Bu kapsite ve ihracat rakamları ile Türk narenciye sektörünün küresel oyuncusu haline gelmiştir. Eylül ayının ilk haftasından itibaren başlayan yeni narenciye sezonunda hasadın en hızlı dönemine girdik. Bu bereket, doğal olarak kasım ayı ihracatımıza da yansıdı. Kasım ayında ülkemizin 371 milyon 582 bin dolarlık yaş meyve sebze ihracatının 207 milyon dolarlık kısmını narenciye ürünleri oluşturdu” dedi.

En fazla ihraç edilen ürün mandarin

Sektör olarak kasım ayında 693 bin ton yaş meyve ve sebzeye ihracat pazarlarında değer kazandırdıklarını, bu rakamın 410 bin tonunu narenciye ürünlerinin oluşturduğunu ifade eden Başkan Sin, “Kasımda yaş meyve sebze ihracatımızın zirvesine narenciye ürünleri yerleşti. Bu ayda en fazla ihraç ettiğimiz ürün 116,7 milyon dolar değer ile mandarin oldu. İkinci sırada 49,8 milyon dolar değer ile limon, üçüncü sırada 28,7 milyon dolar değer ile portakal yer aldı. Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına dönemine göre ihracat oranı en fazla artan ürünlerimiz ise hurma, ayva, elma, biber ve limon oldu. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak kasım ayında ülkemizin yaş meyve sebze ihracatına verdiğimiz destek yüzde 51 düzeyinde gerçekleşti.“ diye konuştu.  

Ana pazarlarının Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkelerinin oluşturduğunu dile getiren Başkan Sin Türkiye’nin kasım ayı yaş meyve ve sebze ihracatını ülkelere göre değerlendirerek şöyle konuştu: “Kasımda en fazla yaş meyve ve sebze ihraç ettiğimiz ülke yüzde 26 artış ve 157,1 milyon dolar değer ile Rusya oldu. Yüzde 2 artış sağladığımız Ukrayna 35,2 milyon dolar değer ile ikinci sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 48 artış yakaladığımız Irak, 33,7 milyon dolar değer ile üçüncü sırada takip etti. Kasımda ihracatımızı en fazla artırdığımız ülkelere baktığımızda yüzde 424 artış ve 8,6 milyon dolar değer ile Suriye birinci, yüzde 90 artış ve 4,7 milyon dolar değer ile Bangladeş ikinci, yüzde 63 artış ve 7,7 milyon dolar değer ile İsrail üçüncü sırada yer aldı.”

Başkan Nejdat Sin, 2020 yılı Ocak-Kasım ayları arasında Türkiye’nin toplam yaş meyve sebze ihracatının yüzde 22 artışla 2 milyar 325 milyon dolara ulaştığını sözlerine ekledi.

Şehirler