TP, elektrikli araçlar için şarj ünitesi üretecek

TP Electric, 32 yıllık üretim serüvenine, elektrikli araç şarj ünitesini ekleyerek devam edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TP, elektrikli araçlar için şarj ünitesi üretecek

TP Electric bünyesinde gerçekleştirilen, elektrikli araç şarj ünitesi (EV Charging Unit) için Ar-Ge çalışmalarında sona gelindi. Yakın bir tarihte tamamlanacak olan ünite ile hem doğaya hem de yerli sermayenin büyümesine katkı verilmesi hedefleniyor.

TP Electric’in hikayesi 1989 yılında İzmir’de 50 m2’lik bir atölyede başladı. Elektrik malzemeleri üretmek amacıyla çıkılan yolda ise şimdi aralarında ağır sanayi kollarının da bulunduğu 20 farklı sektöre 5 binden fazla ürün tedarik ediliyor. Avrupa ülkelerinin tamamı başta olmak üzere, 55 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiren TP Electric, ürün gamına elektrikli araç şarj ünitesini de ekleyerek yeni pazarlara açılmayı hedefliyor.

Yakın bir tarihte elektrikli araç şarj prizlerini ve şarj kablo setlerini üreten ve halihazırda Avrupa ülkelerine bu alanda ilk ihracatlarını gerçekleştiren TP Electric, dünyanın önde gelen yerli elektronik üreticilerinden birisi ile de şarj cihazı prizlerinin tedariği konusunda ilk adımları attı.

"Ürettiğimiz şarj ünitesini 8 aydır kendi aracımda kullanıyorum"

Şarj prizini ve prototip olarak üretilen şarj ünitesini 8 aydır kendi aracında kullandığını belirten TP Electric Yönetim Kurulu Başkanı Sayim Tütüncü, “Elektrikli araç kullanımı hem doğanın korunması için hem de gelecek nesillere güzel bir dünya bırakabilmek için önemli bir konu. Ben de bu sebepten dolayı elektrikli araç kullanıyorum. Ürettiğimiz şarj ünitemizle de kendi aracımı yaklaşık 8 aydır şarj ediyorum. Şarj ünitesinin Ar-Ge çalışmalarını tamamladıktan sonra prototipini ürettik. Kendi bünyemizdeki laboratuvarımızda gerçekleştirdiğimiz testlerden başarı ile geçti. Bir süredir de aracımı kendi tasarımımız olan ve üzerinde kendi prizimizin takılı olduğu şarj ünitesi ile şarj ediyorum. Bu da benim için ayrı bir gurur kaynağı. Belgelendirme süreci tamamlandığında ise seri üretime geçmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

"Çevreci projelerimize GES’i de ekliyoruz"

TP Electric, çevreci projelerine bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Üretim tesisinin çatısı güneş enerjisi panelleri ile kaplanarak tüketimin %90’dan fazlası yenilenebilir enerji kaynağı ile sağlanacak. TP Electric Yönetim Kurulu Başkanı Sayim Tütüncü, “Elektrikli araç konusu kadar önemli bir konu daha var; yenilenebilir enerji kaynakları. Karbon ayak izimizi mümkün olduğunca azaltmak gerekiyor. Bu sebepten dolayı; en az elektrikli araç konusu kadar önem verdiğimiz bir diğer konu, güneş enerjisi. Şu an İzmir-Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan tesisimiz 40 bin m2’lik bir alan içerisinde, 15 bin metrekare kapalı alana sahip. Yılın yaklaşık 300 günü güneş alan bir şehirde bulunmamız bize yüksek miktarlarda elektrik üretimi için bir fırsat sunuyor. Kullanmış olduğumuz elektriği yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayarak sektörümüzün ve bölgemizin öncü firmalarından birisi olmayı hedefliyoruz. Birkaç ay içerisinde üretim tesisimizin çatısının tamamını güneş enerjisi panelleri ile kaplayarak, daha temiz bir gelecek için bir adım atacağız” ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda hedef Çin

Avrupa ülkelerinin tamamına ve dünya genelinde ise 55 ülkeye ihracat gerçekleştiren TP Electric’in bir sonraki durağı Çin olacak. Tütüncü, “Ürünlerimizin %50’sini ihraç ediyoruz. Avrupa ülkelerinin tamamı başta olmak üzere, 55’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Hedeflerimizden biri de Çin pazarına girmek. Global bir marka olabilmek için Çin pazarını çok önemsiyoruz. Çin pazarına açılmak için pandemi sürecinde dijital ortamda yürüttüğümüz görüşmelerin, yakın bir tarihte işbirliğine dönmesini planlıyoruz” dedi.

Şehirler