TOBB Hayvancılık Meclisi Başkanı Şahbaz: “Et ithalatı besicilere ihanettir”

Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), fiyatları dengelemek için karkas et ithal edeceğinin açıklanması, besicilerin tepkisine neden oldu. Girdi maliyetlerinin aşırı arttığını, arpa fiyatının beş katına çıktığını ve son üç yıldır zararına satış yaptıklarını ifade eden besiciler, ESK’nın ithalat kararının besiciye ‘ihanet’ olduğunu, bu karar ile sektörün ‘intiharının’ gerçekleşeceğini öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TOBB Hayvancılık Meclisi Başkanı Şahbaz: “Et ithalatı besicilere ihanettir”

Eray ŞEN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hayvancılık Meclisi Başkanı ve Adana Ticaret Odası (ATO) Meclis Üyesi Mehmet Şahbaz, ESK’nın algı operasyonu ile ‘et ithal edeceğim, fiyatı düşüreceğim’ mesajı vermeye çalıştığını savundu. Kendisi de Şahbazlar besi çiftliğinin sahibi olan Mehmet Şahbaz, şöyle konuştu:

“Bir malı ithal etmek için önce maliyetine bakacaksın. İki yıl önce en büyük girdimiz arpanın kilosu 1.200 liraydı, şimdi 6 bin 200 lira, yani 5 kat arttı. Üreticinin kar etmesi için sattığı etin fiyatının da beş kattan fazla artması lazım. Hesap ortada. Şu anda bir kilo karkas etin maliyeti 125 lira, buna karşın ESK üreticiden 116 liraya alıyor. Bir yanda üretici zararına satış yaparken, bir yandan ESK algı operasyonu ile dışarıdan et getirerek ‘ben fiyatı düşüreceğim’ demeye çalışıyor. Bütün bunlar bir kilo karkasın maliyetini değiştirmiyor. Üretici üç yıldır zarar ederken, et ithal edeceğini açıklayan ESK, Türk besicisine ihanet ediyor.”

Et ithal etmek yerine ‘küçük dana’ getirilmesi gerektiğini belirten Şahbaz, “Eti bir kez kullanırsın biter ama küçük dana getirirsen, en az 10 – 12 ay beslersin katma değer yaratırsın” ifadesini kullandı. Şahbaz, besicilerin yanlış politikalar nedeniyle sektörden çıktığını, çiftliklerde kapasite kullanımının üçte bire düştüğünü açıklayarak, “Böyle et ithal politikasıyla, yakında hiç üretici kalmaz” dedi. Mehmet Şahbaz, kendisine ait 28 bin başlık çiftlikte de 9 bin baş hayvan kaldığını kaydetti.

Göktaş: İthalat kararı, sektörün intiharı olur

Piyasanın büyük oyuncularından, Gaziantep’teki Göktaşlar Besi Çiftliği’nin sahibi Şerif Göktaş da et ithalatının ‘sektörün intiharı’ anlamına geleceğini savundu. Göktaş, şu değerlendirmeyi yaptı: “Geçen yıl 10’uncu ayda Ulusal Kırmızı Et Konseyi bir kilo karkas et için 120 lira maliyet açıkladı. O günden bu yana sadece 10 lira enflasyon farkı eklesek bile 130 lira eder, bana da hayatımı devam ettirebilmem için yüzde 10-15 kar vermez misin? Evet diyeceğiz ama bunu bile vermiyorlar. Bugün üreticinin hayatını devam ettirebilmesi için bir kilo karkas eti 160 liraya satabiliyor olması lazım.”

Hayvancılık sektöründe geçmişten bu yana ‘baskı politikası’ uygulandığını ve bu yüzden besicilerin ‘battığını’ iddia eden Göktaş, “Benim 83 bin başlık işletmemde 20 bin hayvanım var. Et ithal ediyorlarsa etsinler, biz de kapatıp gidelim. İthalat kararı, et üreticisi için intihardır” ifadesini kullandı.

Şehirler