Sunar’ın yeni fabrikası kapasiteyi katlayarak üretime başladı
Sunar Un ve Yem, depremde ağır hasar alan Osmaniye’deki un fabrikasının yerine yeni fabrika yatırımını tamamlayarak üretime başladı. Son teknoloji ile kurulan fabrika günlük 400 ton buğday kırım ve aylık 10 bin ton un üretim kapasitesine sahip.
Eray ŞEN/OSMANİYE
Sunar Un ve Yem Genel Müdürü Mustafa Topal, depremden sonra kurdukları yeni fabrikanın teknik özelliklerini ve şirket hedeflerini EKONOMİ’ye anlattı. 6 Şubat 2023 tarihli depremde Sunar’ın Osmaniye un fabrikasının ağır hasar aldığını belirten Genel Müdür Topal, “Fabrikayı yıkmak zorunda kaldık. Sıfırdan, modern, kapasite ve teknoloji olarak, önümüzdeki yılları da hesaba katarak uzun yıllar sektöre hizmet edecek yüksek teknolojiye sahip, büyük ve güzel bir tesis kurduk” dedi. Yeni tesis hakkında bilgi veren Topal, “Günlük yaklaşık 400 ton buğday kırım kapasitemiz var, önceki tesis günlük 220 tondu. Aylık un üretim kapasitemiz ise yeni tesisimizde 10 bin ton civarında” diye konuştu. Toplam yatırım maliyeti 10 milyon dolar olan yeni tesiste 2024’ün ağustos ayında üretime başladıklarını söyleyen Topal, şöyle devam etti:
“Yeni tesiste laboratuvar ve demo uygulama alanları, sosyal tesisler, yemekhane, revir, eğitim salonları, çalışma ve destek ofisleri gibi birimlerle fabrikanın entegrasyonunu sağlamaya çalıştık. Önümüzdeki yılları da hesaba katarak, her kademeden herhangi bir personelin, mesai saati içerisinde huzur bulabileceği, mutlu olabileceği, sosyal ihtiyaçlarını rahat bir şekilde giderebileceği, fabrika dışına çıkmaya ihtiyaç duymadan, orada çözümleri bulabileceği bir ortam sağlamaya çalıştık.”
"Aylık un üretimi 10 bin ton"
Geniş ürün çeşitliliğine sahip olduklarının altını çizen Topal, “Yufkalık, pastalık, baklavalık, böreklik, pizzalık, hamburgerlik, ekmeklik, pidelik, lavaşlık ve raf grubu segmentlerine üretim yapıyoruz” dedi. Aylık 10 bin ton un ürettiklerini aktaran Topal, “İlerleyen dönemde kapasiteyi tekrar artırmayı hedefliyoruz. Planımız ev dışı tüketim kanalında ilerlemek. Baklavalık, böreklik, pastalık, yufkalık gibi segmentlerde belirli bir aşamaya geldik. Bu konuda daha da ilerlemeye devam etmeyi düşünüyoruz. Yakın zamanda rafta da unlarımız olacak” ifadesini kullandı.
Yatırım hedeflerine değinen Topal, “Birkaç yıl sonra ikinci üniteyi inşa edebilecek şekilde planlamamız var. İhracat boyutunda da baklavalık, böreklik pastalık ve yufkalık ürün gruplarında, yurt dışı satışlarını özellikle Ortadoğu ve Avrupa’ya yönelik olarak artırmayı planlıyoruz” diye konuştu.
"Konya yem fabrikasını 2021’de faaliyete geçirdik"
Şirket olarak un ve yem alanlarında üretim yaptıklarını bildiren Topal, şunları kaydetti: “2021 yılında mevcut lokasyonumuza ilave olarak Konya Sunar Yem fabrikasını faaliyete geçirdik. Orada da yaklaşık 60 çalışanımız var. 2024 yılında Konya lokasyonumuzda Sunar Lidaş ve depolama alanı yatırımlarımızı tamamlayarak, sektörün ve paydaşlarımızın hizmetine sunmuş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Son yıllarda yaptığımız atılımlarla; ayda 1.000 ton yem ve un üreten bir yapıdan Aada 30 bin ton yem ve 10 bin ton un üreten duruma geldik. Bu yolu birlikte yürüdüğümüz müşterilerimize ve Sunar ailesinin her bir ferdine teşekkürü borç biliriz.”
"Un sektöründe kapasite kullanımı yüzde 40’larda"
Türkiye’de 500’den fazla un fabrikası olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Topal, şöyle konuştu: “Un sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 40-45 civarında. Atıl kapasite çok fazla, bunlara rağmen un sektörüne yatırım yaparak, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrası için de sektöre hizmet etmekten mutluluk duyacağımıza ve sektörün öncü kuruluşlarından biri olarak yükselişimizi sürdüreceğimize inancımız tam.”
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.