Simer Sac pandemide yüzde 200 büyüdü
İş makinesi, medikal, endüstriyel beyaz eşya, savunma sanayine fason imalat olarak yarı mamul, montaja hazır halde parça temin eden Simer Sac, pandemide de yatırımlarına devam ediyor. 10 makinesine 15 makine daha ekleyen şirket, sac işleme kapasitesini her geçen gün artırıyor.
Ahmet USMAN
İZMİR - Simer Sac Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Temurtaş, geçtiğimiz yıl 30 bin ton sac işlediklerini, bu yılı ise yaklaşık 90 bin tonla kapatacaklarını söyledi. Temurtaş, 2021’de kaynaklı imalat ve bitmiş ürün konusuna odaklanacaklarını belirterek, “2017’de faaliyete başladığımızda sadece ticaret yapıyorduk. Çeşitli kalite aralıklarında, çeşitli kalınlıklarda yerli ve ithal sac ürünlerini alıp, makine üreticilerine satıyorduk. Bu işimiz sürerken 2018 sonunda sacları işlemeye de başladık. Önce plazma makinesini kurduk, ardından abkant, giyotin geldi. Yıl ortasında lazer kesim makinesi aldık. 5-6 kişiyle başladığımız imalat işini şimdi 200 kişi ile sürdürüyoruz” dedi.
7 x 24 çalıştıklarını vurgulayan Temurtaş, şunları söyledi: “Geçen sene aylık 2 bin 500 tondan 30 bin ton sac işledik. Bu yılı ise 75-90 bin ton ile kapatacağız. Referanslarımız arasında Hidromek, Ege Endüstri, Ege Fren, Tümosan, Bisan gibi sektörlerinin öncüsü markalar var.”
Şu an 0.6 milim kalınlıktan 250 milim kalınlığa kadar metal plakaları kesip işlediklerini dile getiren Temurtaş, “2019’da punch, plazma, abkant yatırımları gerçekleştirdik. Pandemide insanlar yatırımdan korkarken, biz en büyük yatırımlarımızı o dönemde yaptık. Hammadde ticareti yaparken 4 kişiydik, 2020’nin ortasında 100 kişiyi aştık. O tarihte kaynaklı imalat da devreye girdi. Ardından Kemalpaşa’ya şube açtık, 3 ay içinde yetersiz kalınca, bu tesisi Torbalı ve Bağyurdu’ndaki iki fabrikaya taşıdık. Yani 4 kişiyle ve ticaretle başladığımız işlerimiz 3 sene sonrasında 3 farklı şubede A’dan Z’ye bir hammaddeyi alıp bitmiş bir ürüne çevirme kapasitesine geldi, kadromuz 200 kişiyi buldu. Tesislerimizde CNC dik işleme, torna işleme, talaş alma, borverk, robot kaynaklar, robotlu sistem boyahane, lazer kesim gibi tüm işlemleri yapıyoruz. Hedeflerimiz arasında da katoferez hattı kurmak var” diye konuştu.
Yakaladıkları hızlı büyümedeki ana etkenin referanslar olduğunu vurgulayan Temurtaş, “Metal sektöründe köklü geçmişe sahip diğer grup şirketlerimiz sayesinde tüm potansiyel müşterilerimize ulaşma olanağımız vardı. Biz de bunu iyi değerlendirdik. Ayrıca sektörde hizmet kalitesinin düşük olduğunu gördük ve bu konuya büyük önem verdik. Müşteriyi birebir dinlediğinizde, derdini not alıp geri döndüğünüzde, doğru malzemeyi tam ve zamanında verdiğinizde para pazarlığını ikinci plana itiyor. Bunu ilk duyduğumuzda şaşırmıştık. Bunun karşılığını alacağımızı hissettik ve baştan itibaren buna dikkat ettik. Yönetim de arkamızda durunca başarı geldi. Pandemide, herkesin korktuğu anda yatırım yapıp, krizi fırsata çevirdik. Rakiplerimiz 3 yıldır büyüyemezken, biz çok büyük bir ivme yakaladık” dedi.
Pandemide aldıkları yatırım kararının çok olumlu etkisini gördüklerini dile getiren Temurtaş, “10 makinemiz varken, pandemi sürecinde bunlara 15 makine daha ekledik. Firmalar personel çıkarmaya çalışırken biz fellik fellik personel aradık, hala arıyoruz. Bir yandan da personele bağımlılığı en aza indirmek için otomasyon yatırımları yapıyoruz. Boyahanemiz robotlu sistemle çalışacak. Kaynakhanemizde robotumuz bir taneydi, 2 tane daha alıyoruz. Son 2 yılda yaptığımız 100 milyon TL’ye yakın yatırımın büyük bölümünü pandemi döneminde hayata geçirdik. Personel sayımızı 2.5 katına pandemi döneminde çıkardık. Son 2 yılda 200 kişi işe aldık, hala ihtiyacımız var. Yatırımlarımız da sürecek. 2021’de kaynaklı imalat ve bitmiş ürün konusuna odaklanacağız. Otomotiv ve savunma sanayinde OEM firmalarına üretim yapıp, malzeme temin edeceğiz. Bunlarla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Bağyurdu’nda otomotiv sektörüne ve bölgedeki imalat sanayine fason imalatımız sürerken, Torbalı tesisimizde savunma sanayine yoğunlaşacağız” diye konuştu.