'Savaş, enflasyon ve döviz kurları turizmi tehdit ediyor'
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın kuzeyi ve güneyindeki savaşlar, petrol fiyatlarının artması ve enerji maliyetlerinin yükselmesinin, hem hükümetin ortaya koyduğu ve uyguladığı ekonomik politikayı hem de 2024 yılı turizmini olumsuz etkileyebileceği belirtildi.
FİKRİ CİNOKUR
ANTALYA – Finans Derneği önceki dönem Başkanı Dr. Batuğhan Karaer, 2023 turizm sezonunun sonuna gelindiğini, dünyadaki gelişmelere ve ekonomide yaşananlara rağmen ülke turizm sektörünün yoluna devam etmeye çalıştığını söyledi.
İsrail - Filistin arasındaki savaşın, başta turizm ve havacılık sektörü olmak üzere birçok yönden Türkiye’yi etkisi altına almaya başladığını belirten Karaer, şunları kaydetti:
‘’Umarız Ortadoğu’daki gerginlik başka ülkelere sıçramadan bir an önce son bulur. Bu nedenle ülkemizde gerek enflasyon ve gerekse enerji maliyetlerinin artması Hükümetimizin uyguladığı programı olumsuz etkileyeceği gibi gerek şirketlerimizi ve gerekse toplumun büyük kesimini yılın son çeyreği ve 2024 yılının başlarında zor durumda bırakabilir.’’
İsrail-Filistin savaşı öncesi turizm ve havacılık sektörü olarak gelinen noktanın iyi bir seviyede olduğunu ifade eden Karaer, ‘’Dünyada ve bölgemizde bazı gelişmeler ülkemiz için olumlu sonuçlar doğururken turizm sektörü için tehdit unsuru olabiliyor. Bu gelişmelerin başında da sektörümüzü orta ve uzun vadede etkileyecek olan Türk liramızın değerliliği konusu geliyor. Gelecek dönemlerde paramızın yabancı para birimlerine karşı değerini daha da yakından takip etmemiz gerekiyor’’ dedi.
Yılın son çeyreğinden itibaren cari açığın yeniden artmasının beklendiğini anlatan Karaer, şöyle devam etti.
‘’Hükümet, ödemeler dengesinin ülkemiz ekonomisi üzerinde etkilerinin son derece farkında ve bu konuda kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor. İyileşmeler görüldükçe şüphesiz Türk lirası değerinin de bundan olumlu yönde etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır. Seçim ortamı ve ekonomik gelişmeler toplumun birçok kesiminde finansal farkındalık yarattı.’’
Döviz kurlarının baskılanması turizm ve ihracat sektörünü tehdit ediyor
Enflasyonun yüksek seyretmesi, girdi maliyetlerinin arması ve döviz kurlarının belirli seviyelerde tutulmaya çalışılmasının, ihracat ve turizm sektörüz için tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Karaer, şunları kaydetti.
‘’Genel seçimler öncesi yaşanan bu benzer durum yine kendisini göstermeye başladı. Yerel seçimlere kadar bu durum devam ederse ihracat gelirlerimizde bir yavaşlama görebiliriz. Turizm sektörü de 2024 yaz sezonuna dönük anlaşmalarını yaparken yüksek maliyetler nedeniyle zorlanacaktır. Gelecek sezon için de fiyatlarımızın yüksek kalma olasılığı fazladır. Böyle bir durumda otel doluluklarında zayıflık yaşanabileceği gibi ve sezon içinde satışlarda zorlukların yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Döviz kurlarının seyrine, enflasyon oranı nispetinde izin verilmesi, ihracatçımız ve turizmcimiz açısından hayati öneme haiz bir konudur. Ekonomide iyileşme sağlanırken bu yolda en büyük katkıyı sağlayan ihracatçı ve turizmci mağdur edilmemesi gerekir.’’
Petrol fiyatları
OPEC ülkelerinin üretimi kısmaları nedeniyle petrol üretiminin durma noktasına geldiğini ifade eden Karaer, sözlerini şöyle tamamladı.
‘’ABD’de de petrol stoklarının azalması, kış sezonunun sert olacağı beklentisi ve son dönemde Ortadoğu’da yaşanan savaş ve savaşın yayılma ihtimali petrol fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. Bu nedenle ülkemizde gerek enflasyon ve gerekse enerji maliyetlerinin artması Hükümetimizin uyguladığı programı olumsuz etkileyeceği gibi gerek şirketlerimizi ve gerekse toplumun büyük kesimini yılın son çeyreği ve 2024 yılının başlarında zor durumda bırakabilir. Savaşın gerginliğinin azalması ile petrol fiyatlarında durulmanın ardından da bir ivme kaybının yaşanması muhtemel, ancak o zamana kadar dayanabilmek çok önemli.’’