Şanlıurfa Büyükşehir, afetlere karşı dirençli bir şehir altyapısı için çalışıyor
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Beyazgül, yılın ilk çeyreğinde deprem ve sel afetlerine maruz kalan Şanlıurfa’yı küresel iklim değişikliği kapsamında yaşanabilecek yeni afetlere karşı hazırlamak için aralıksız mesai yaptıklarını söyledi. Başkan Beyazgül, altyapı geliştirme yatırımlarının dışında kentin tarım ve turizm potansiyelini geliştirecek yeni yatırımlara odaklandıklarını belirtti.
Mehmet Nabi Batuk / Şanlıurfa
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Kuzey Mezopotamya’da Bereketli Hilal olarak adlandırılan bölgenin tam kalbindeki konumu ve 12 bin yıl önceye dayanan geçmişiyle dünyadaki bilinirliliği her geçen gün daha da artan Şanlıurfa’yı modern geleceğe hazırlamak için projelerini ve yatırımlarını aralıksız sürdürüyor.
Ekipler bir yandan 6 Şubat depreminin ve sel afetinin yarattığı komplikasyonların giderilmesi ve kentin temel hizmet altyapısının yeniden güçlendirilmesi için büyük bir uğraş verirken; diğer yandan kentin tarım, turizm potansiyelinin daha da geliştirilmesi için yoğun mesai yapıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, en önemli gündemlerinden birisinin küresel iklim değişikliğine bağlı meydana gelebilecek afetlere karşı kenti hazırlamak olduğunu aktardı. Deprem ve sel afetlerinden önemli dersler çıkarttıklarını ifade eden Zeynel Abidin Beyazgül, kentte taşkın derelerindeki yapılaşmayı ortadan kaldırdıklarını, yollarda göllenmeye neden olan refüjleri yıktıklarını ve yıkılma riski olan binalarla ilgili işlemleri hızlandırdıklarını söyledi. Başkan Beyazgül, tarımsal projelerinde ise inşasında sona yaklaştıkları ŞATEM ile Urfalı çiftçilerin kent dışı tesislere olan bağımlılığını ortadan kaldırtıp, düzenleyecekleri etkinliklerle modern çiftçiler yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Turizmdeki hedeflerinin ise kentte gelecek misafirlere yönelik faaliyet çeşitliliği sağlamak olduğunu dile getiren Beyazgül, kentin nitelikli yatak kapasitesini artırmak için planladıkları bungalov evlerin hizmet vermeye başladığını bildirdi.
Akıllı tarım uygulamalarıyla şehrim tarımsal üretim gücü artırılacak
Zeynel Abidin Beyazgül, kent çiftçilerinin iyi tarım uygulamaları alanındaki farkındalığını artırmak ve üretime katkı sağlamak amacıyla strateji geliştirdiklerini söyledi. Bu alanda daha kurumsal projeler yürütmek amacıyla göreve gelir gelmez Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığını kurduklarını ifade eden Beyazgül, “Cumhurbaşkanımızın “Ekilmedik alan bırakmayın” talimatları doğrultusunda bünyemizde bulunan tüm tarım alanlarımızda üretim yapıyoruz. Kısa bir süre sonra yapımını tamamlayacağımız, "Şanlıurfa Akıllı Tarım Uygulamaları Eğitim Merkezi (ŞATEM) için 4.5 milyon TL yatırım yaptık. Bu merkezde; zeytinyağı işleme tesisi, fıstık işleme tesisi, akıllı sulama tekniği, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları, soğuk hava deposu, hayvansal ürünler işleme tesisi ve daha birçok tarımsal ürün işleme tesisi yer alacak. Artık üreticilerimiz hasat ettikleri ürünler için çevre illere gitmek zorunda kalmayacak. ‘Ambarın anahtarı kimin elindeyse güç de onun elinde olur’ Diye bir deyim vardır. Bu nedenle Tarım arazilerini korumak ve geliştirmek, gıda güvenliğini garanti altına almak için çabalıyoruz. Yerel yönetimler olarak; inovasyon ve teknolojinin tüm imkânlarını kullanarak aynı zamanda Uluslararası kuruluşlarla işbirliğimizi geliştiriyoruz” diye konuştu.
Bungalov evlerle nitelikli yatak kapasitesini geliştirdi
Yeni arkeolojik keşiflerle kentin turizm potansiyelinin de hızlı bir büyüme ivmesi yakaladığına dikkat çeken Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, şöyle devam etti: “Nevaliçöri, Göbeklitepe, Karahantepe, Harran kazıları arkeoloji dünyasını heyecanlandırırken kentimizi neolitik dönemi aydınlatan şehirlerin merkezine yerleştirdi. Urfa gibi mücevher değerinde bir şehrin potansiyelini ne yazık ki tam olarak kullanamıyoruz. Bu alandaki eksikliklerimizi hızlı bir şekilde gidermek için kentimizin cazibesini artıracak projeler yürütüyoruz. Kentimizdeki turizm aktivitelerinin çeşitliliğini sağlamaya gayret gösteriyoruz. Kış turizmi, termal, botanik, su sporları, doğa yürüyüşleri, ornitoloji, gastronomi ve eko turizmi en çok kafa yorduğumuz alanların başında geliyor. Nitelikli konaklama kapasitemizin artırılması için Atatürk Barajı göl kıyısında yer alan Bozova’da yerli ve yabancı turistlerin konaklayabilecekleri Bungalov evlerin yapımını tamamladık. Ayrıca Çatak Sosyal Tesislerimiz içerisinde yapmış olduğumuz 11 bungalov ev de hem yaz ve hem de kış turizmde önemli bir değer yaratıyor.”
Sel afetine neden olan çarpık yapılaşma ortadan kaldırılıyor
Küresel iklim değişikliğine bağlı yaşanan hava olaylarına karşı kentin altyapısını güçlendirmek üzere önemli iyileştirmeler yaptıklarını kaydeden Zeynel Abidin Beyazgül, özellikle dere yataklarındaki kamulaştırma çalışmalarıyla olası felaketlerin önüne geçtiklerini söyledi. Başkan Beyazgül, “Göreve gelir gelmez dere yatağındaki yapılaşmayı ortadan kaldırdık. Bu sayede yaşadığımız büyük sel afetinde bir facianın engelleyerek daha fazla can kaybının önüne geçtik. Dere yatakları ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu bölgelerde yapılaşmaya müsaade vermiyoruz. Ayrıca taşkın derelerimizde ani su yükselmeleriyle oluşan göllenmeleri ortadan kaldırmak için refüjlerimizi yıktık. Urfa Kalesi’nin hemen arkasında bulunan 309 konutu kamulaştırdık. İnsanlarımızın sağlığını tehlikeye atan tüm yapılar ve bölgeler elden geçirilerek yeşil alan ve park oluyor” şeklinde konuştu.