Mudanya’da envanter tamamlandı: Binaların %60’ı riskli
Mudanya Belediyesi’nin “Bina Envanteri ve Deprem Risk Analizi” raporuna göre ilçedeki yapı stokunun büyük bölümü yüksek risk taşıyor. 11 mahallede yapılan çalışmada binaların %18’i çok yüksek, %42’si ise yüksek riskli olarak belirlendi. Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “3,5 milyon metrekare yenilenmesi gereken yapı var” diyerek çözüm için harekete geçtiklerini duyurdu.
ALİ ŞAHİN/BURSA
Marmara Depremi öncesinde bir deprem yaşanması ihtimali dillendirilen ve Marmara Depremi’nde de ağır hasar alacağı uzmanlarca söylenen Mudanya’da binaların mevcut durumunu ortaya koymak adına çalışma başlatan Mudanya Belediyesi, “Mudanya Bina Envanteri ve Deprem Risk Analizi” raporunu paylaştı. Mudanya’nın son 50 yılda ciddi bir sayfiye alanı olarak geliştiğini be nüfusun da denize yakın 11 mahallede yoğunlaştığını belirten Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç rapora ilişkin sunumunda, “Çalışmamızı 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamladık. Bu çalışmada zemin etüdü, tapu durumu, yoğunluk ve değerlendirme kriterlerini göz önüne alarak süreci yönettik ve her bina için bir rapor oluşturduk. 8 bin 217 yapı bu raporumuza konu oldu. 110 bin dolayında vatandaşımızın yaşadığı Mudanya’da 11 mahalleyi içine alan çalışmamız 82 bin 191 kişinin yaşadığı alanı kapsayacak şekilde hazırlandı” dedi.
Çalışmanın sonuçlarını da paylaşan Dalgıç, “1975 yönetmeliğine göre 2 milyon 700 bin metrekareye yakın bir kapalı alan olduğunu ve bu alanların 2 bin 665 binada yer aldığını saptadık. Çalışmayı yaptığımız 11 mahalledeki binaların %18’i çok yüksek, %42’si ise yüksek riskli yapılardan oluşuyor. Özellikle bu %18’lik kısmın ivedilikle elden geçirilmesi lazım. Bağımsız bölüm adedine göre baktığımızda ise toplam bağımsız bölümlerin %64’ü yüksek ve çok yüksek riskli konumda. Eski yönetmelikler ile yapılan ve o dönemin inşaat teknikleri kullanılan çok sayıda binamız olduğu yönündeki tahminlerimiz de bu çalışma ile birlikte sahadan gelen verilerle örtüştü” ifadelerini kullandı.
“3,5 milyon metrekare yenilenmeye ihtiyacı olan yapı var”
Deprem esmasında oluşacak riskleri de açıklayan Dalgıç, “Deprem anında binalarımızın tamamı yıkılmayabilir. Ama depremde yıkılan yerlere yardım götürebilmek konusunda sıkıntılar oluşacağını öngörüyoruz. Biz temel olarak deprem anında oluşabilecek riskleri sırasıyla, binaların yıkılması ve can kaybı, altyapı hasarı ve kaos, enkaz altında kalan insanları kurtarma güçlüğü, yangın riski, ağır yapısal hasarlar ve ekonomik süreçler olarak belirledik. Genele baktığımız zaman yapı stokumuzun yenilenmesi gerekli. 11 mahallemizde 3,5 milyon metrekarelik yenileme ihtiyacı olan yapı var” dedi. Mudanya’nın risk durumunu verilerle ortaya koyduklarını ve bu veriler ışığında çözüm önerileri geliştirmek adına da çalışma başlattıklarını belirten Dalgıç, yerinde binasını dönüştürmek isteyenlerin haklarının baki kalarak binasını yenileyebileceği düzenlemeyi meclisten geçirdiklerini ve bu çalışmanın da Türkiye’ye örnek olmaya başladığını hatırlattı.
Toplantıda ayrıca Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme ve İnşaat Mühendisleri Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem de saha verilerinin elde edilmesinin çözümün ilk adımı olarak çok kıymetli olduğunu ve çözüm için multidisipliner bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.