'Limanlarda yaşadığımız mağduriyet giderilsin'

Horasis Küresel Toplantısı’na katılmak üzere Gaziantep’e gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat’la bir araya gelen Gaziantep iş dünyası temsilcileri, İskenderun ile diğer limanlarda yaşanan mağduriyetin giderilmesini, belirsizliğin ortadan kaldırılmasını ve finansmana erişim sorunlarının çözülmesini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
'Limanlarda yaşadığımız mağduriyet giderilsin'

TALİP ÖZTÜRK/GAZİANTEP

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ev sahipliğinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla “Gaziantep İş ve Ekonomi Dünyası ile İstişare Toplantısı” gerçekleştirildi. Sektörel sorunları, çözüm önerileri, talep ve beklentilerin dile getirildiğini toplantıya, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Ticaret Bakan Yardımcıları, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ile iş dünyası temsilcileri ve sanayiciler katıldı.

“Gaziantep, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor”

Bakan Ömer Bolat, Gaziantep’in 6 Şubat depremlerinde ağır bir yara aldığını, ama buna rağmen tüm zorluklara karşı yardımlaşma ve dayanışma örneği gösterdiğini söyledi. Bolat, “Bölgedeki kentlerimizin yeniden toparlanmasını ve kentlerimizin yeniden eski günlerine kavuşmalarını hedefliyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak özellikle ihracat noktasında Gaziantep’i örnek bir şehir olarak görüyoruz. Bu kadar ağır bir deprem felaketine rağmen Gaziantep yoluna devam ediyor, Türkiye ekonomisine sanayi ve ihracat anlamında büyük katkılar sağlıyor” diye konuştu.

“Limanda zarar gören firmalara destek verilmeli”

Deprem sonrası İskenderun Limanı’nda yaşanan yangın nedeniyle Gaziantepli birçok firmaya ait ithalat ve ihracat amaçlı limanda bekletilen hammaddelerin zarar gördüğünü söyleyen Adnan Ünverdi, yaşanan zararın giderilmesi ve firmaların haklarının korunması için destek beklediklerini iletti. Finansmandan kaynaklı sorunlar yaşadıklarını dile getiren Ünverdi, “İhracatçı firmalarımıza sağlanan yeşil pasaport hakkının genişletilmesi ve firmalarımıza daha fazla sayıda yeşil pasaport hakkı verilmesi firmalarımızın rekabetçiliğinin gelişimine olumlu yansıyacaktır. Döviz cinsinden düzenlenmiş çeklerin yeniden kullanıma alınması firmalarımıza ticari açıdan birçok kolaylık sağlayacaktır. İhracatçı firmalarımızın Eximbank’tan kullanmış oldukları reeskont kredilerinde faiz tutarının vade sonunda alınması firmalarımıza destek olacaktır. Ayrıca prefinansman modelinin Sanayi ve Ticaret Odaları’nın yürüttüğü Ur-Ge projeleri ve sektörel ticaret ve alım heyetlerinde de uygulanabilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. Adil Sani Konukoğlu ise, Gaziantepli sanayicilerin tüm zorluklara rağmen kent, bölge ve ülke ekonomisinin daha üst seviyelere çıkması için var güçleri ile çalıştığını söyledi.

“TOBB çatısı altındaki KOBİ’ler de kooperatif kredilerinden faydalandırılmalı”

Tuncay Yıldırım’ın Bakan Bolat’a ilettiği sorunlar markalaşma, liman ve finansmana erişim oldu. Yıldırım, ayakkabı ve terlik imalatında pek çok markanın Gaziantep’te üretim yaptırdığını söyleyen Yıldırım, markaların fason olarak ürettirdiği ayakkabı ve terliklerin kutularına üretici firma bilgilerinin yazılması şartının getirilmesini istedi. Yıldırım, İskenderun Limanı’ndan yaşanan belirsizliğin de giderilmesini isteyerek, şunları kaydetti: “Üretim ve işletme maliyetlerindeki yükseklik ile birlikte finansmana erişimde yaşanan zorluklar KOBİ’ler başta olmak üzere işletmelerin istihdam yaratma gücünü zayıflattı. Firmaların faaliyetlerinin sürdürülebilirliği ve istihdam kayıpları yaşamamak için; asgari ücret üzerindeki vergi yükünün ve SGK Prim oranlarının düşürülmesini bekliyoruz. İş insanlarının yaşadığı vize sorunu, TOBB çatısı altındaki küçük işletmelere Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (TESKOMB) kredilerinden yararlanma imkanı, Gaziantep’in pilot il olduğu Üretim Sürecine Katılım Programı’ndan (ÜSKAP) yararlanmak için çalışan sayısı limitinin düşürülmesini istiyoruz.”

 

Şehirler