“KOBİ’lerde dijitalleşmenin önündeki engeller teknik rehberlik ve finansman”

Türk İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED), KOBİ’lerin teknik, insan kaynağı, organizasyon kültürü ve iş süreçleri alanlarında dijital dönüşüm süreçlerine katkı sağlamak üzere 2018 yılında hayata geçirdiği Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (DDM) yeni dönem açılışı Siemens ana paydaşlığı, BASİFED ev sahipliği ile İzmir’de gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
“KOBİ’lerde dijitalleşmenin önündeki engeller teknik rehberlik ve finansman”

AHMET USMAN / İZMİR

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından KOBİ’lerin dijitalleşme seviyelerinin ölçülmesi, analiz edilmesi, yol haritalarının oluşturulması ve dijital dünyayla uyumlarının artırılması hedefiyle 2018’de hayata geçirilen Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (DDM) yeni dönemi başladı. Siemens ana paydaşlığında yürütülen projenin yeni dönem lansmanı Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri (BASİFED) ev sahipliğinde İzmir’de gerçekleşti.

Büyük ilgi gören etkinliğin açılışında konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Salih Özen, KOBİ’lerin dijitalleşmesinin önündeki en önemli engellerin teknik rehberlik ve finansman olduğunu söyledi. DDM ile işletmelerin önündeki bu engellerin kalkmasına odaklandıklarını anlatan Özen, “Bu iki soruna yönelik çözümlerin üretilmesi, Türk ekonomisinin verimliliğini de güçlendirir. DDM ile yeni dönemde 5 ilde 500 KOBİ’ye eğitim, 50 firmaya ise bire bir dijital dönüşüm koçluğu vermeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Yapay zekanın dünya genelindeki mesleklerin yüzde 40’ını etkileyeceğine dair IMF öngörüsünü paylaşan Özen, “AB, dijital, yeşil ve toplumsal dönüşüme uyumu güçlendiren mevzuat çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalara ulusal politikalarımız kapsamında göstereceğimiz uyum, KOBİ’lerimize yeni pazarlara erişim imkanları yaratacak. Ancak KOBİ’lerimiz modern dijital teknolojiler bir yana geleneksel dijital araçları kullanmaktan dahi halen uzak. Gelişen yapay zekâ ve veri teknolojileri, KOBİ’ler ile daha büyük ölçekli işletmeler arasındaki verimlilik makasını hızla açıyor. Geçmişte yüzde 10’u aşmayan bu fark, 2021 yılı itibarıyla yüzde 31,5’e karşı yüzde 59 olarak gerçekleşti” dedi.

“Harekete geçme zamanı”

Sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve dijitalizasyon konusunda geliştirdikleri Siemens Xcelerator ekosistemi ile rekabet gücünü artırmak ve dönüşmek isteyen KOBİ’lere önemli katkılar sağladıklarını belirten Siemens Türkiye Dijital Dönüşüm Projeleri Ülke Yöneticisi Yener Kaan Tunçbilek, “Sadece büyük ölçekli şirketler için değil, KOBİ’ler için de çok kıymetli bilgi, teknoloji ve çözümleri sunabiliyoruz. Dijital dönüşüm artık bir seçenek değil, zorunluluk. Rekabetçi bir dünyada ayakta kalmak için bu dönüşümü hızla gerçekleştirmeliyiz. Zaman, yapay zeka ve dijital dönüşüm için harekete geçme, bu alanlarda büyük hedefler koyma zamanı. Zaman organizasyonumuza yapay zekayı entegre etme değil, organizasyonumuzu yapay zekaya entegre etme zamanı” diye konuştu.

“Dijital dönüşüm, rekabet ve verimlilik için kritik öneme sahip”

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş ise dijital dönüşümün, işletmelerin rekabet avantajını artırmak ve operasyonel verimliliği sağlamak için kritik öneme sahip olduğuna işaret ederek, “Dijital dönüşüm, iş süreçlerini yeniden şekillendirerek işletmelerin daha verimli, esnek ve yenilikçi hale gelmesini sağlıyor. Bu süreç, bilgi teknolojileri, veri analitiği, yapay zeka ve otomasyon gibi yeni teknolojilerin entegrasyonu ile iş modellerinde köklü değişiklikler yapılmasını içeriyor. Bu dönüşümün işletmelerin sürdürülebilirliğini nasıl şekillendirdiğini de önümüzdeki dönemlerde deneyimleyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Etkinlik kapsamında daha sonra TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu ve Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer moderatörlüğünde ‘İş Süreçlerinde Dijital Dönüşüm’ paneli gerçekleştirildi.

Şehirler