Ketenköyneği’nde ‘Var senesi’ nedeniyle yeni üretim rekoru bekleniyor

1,5 milyon dekarlık üretim alanıyla Türkiye’nin fıstık üretim deposu olan Şanlıurfa’da yeni hasat sezonu hazırlıkları sürüyor. Var senesi nedeniyle kentte yeni bir üretim rekoru beklenirken, Şanlıurfa Ticaret Borsası kuracağı fıstık lisanslı deposuyla ürün kalitesini daha artırmayı, çiftçileri desteklemeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ketenköyneği’nde ‘Var senesi’ nedeniyle yeni üretim rekoru bekleniyor

MEHMET NABİ BATUK / ŞANLIURFA

Türkiye’de 38 ilde Pistacia vera türü fıstık yetiştiriliyor. Üretimin büyük bölümü ise Güney Doğu Anadolu Bölgesi illerinde gerçekleştiriliyor. Güney Doğu Anadolu bölgesinde bulunan dokuz il, ülke çapındaki fıstık üretiminin yaklaşık yüzde 92’sini üretiyor. Türkiye'de en fazla fıstık ağacına sahip il ise Urfa. Kent, Ketenköyneği markasıyla tescilini aldığı fıstık üretiminde 1,5 milyon dekar alanı ile de sene liderlik koltuğunu kimseye bırakmıyor. Ketenköyneği olarak bilinen Urfa Fıstığı, Pistacia vera familyası içinde genellikle aroması yoğun, yeşil içli ve lezzetli bir çeşit olarak da öne çıkıyor.

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Ketenköyneğinin daha olgun ve çatlağı fazla olan yapısal özeliğiyle yoğun talep gördüğünü söyledi. Ketenköyneğinin ayrıca diğer cinslere oranla daha yumuşak, beyaz ve ipek yapılı dış kabuğu ile de farklılaştığına dikkat çeken Mehmet Kaya, “Ketenköyneği fıstığımız bizim onbinlerce yıllık geleneğimizden geliyor. Göbeklitepe kazıları sırasında da izine rastlanılan fıstığımızın Bozova, Birecik ve Halfeti ilçelerimizde üretimi her geçen gün hızla genişliyor. Geleneksel ürünümüzün hak ettiği değeri bulması için çalışmalarımız yoğun birşekilde devam ediyor. Faaliyete aldığımız Pamuk ve Hububat lisanslı depolarımızın ardından fıstık lisanslı depolarımızın kurulması için çalışıyoruz. Fıstık lisanslı depomuzu bittikten sonra ketenköyneğimizin ticari değerini arttırarak markalaşması yolunda önemli bir adımı daha tamamlamış olacağız. Öte yandan Urfa’da bu yıl fıstık rekoltesinin yine yüksek olacağını öngörüyoruz. Çünkü bu sene bölgemizde var senesi dönemidir. Bazı bölgelerimizde dolu yağışından kaynaklı kayıplarımız olsada rekoltede yine yüksek bir beklentimiz var” dedi.

Ketenköyneği uluslararası alanda hızla markalaşabilir

Fıstık Lisanslı Depoları için Şanlıurfa Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 40 dönümlük arazi aldıklarını ifade eden Mehmet Kaya, “Projemiz tamamlandığında fıstıkta standardizasyon ve fıstık üreticisine sağlanacak destek faaliyetlerimizi daha da güçlendireceğiz. Üyelerimizin talepleriyle şekillenen projemiz, kentimizin yıllık fıstık üretimi göz önünde bulundurulduğunda büyük bir gereksinimi karşılayacak. Üretiminde lider olduğumuz ketenköyneğinin ticari olarak en yüksek değeri bulması için yeni projelerle ilgili de çalışıyoruz. Çünkü Ketenköyneğimiz Göbeklitepe’de yaşayan insanlardan bu yana Urfalıların hayatında. Bu nedenle yalnızca ulusal değil uluslararası alanda markalaşmak için de bize bir fırsat yaratıyor” diye konuştu.

“Fıstık destek kapsamına alınmalı”

Ketenköyneğinin uluslararası markalaşması alanında da ciddi girişimlerinin olduğunu kaydeden Mehmet Kaya, şöyle devam etti: “Ketenköyneğimizin uluslararası potansiyelinin iyi değerlendirilmesi tarım dışı ekonomimize de büyük fayda sağlayacak. Çünkü topraklarımızın üstü kadar altı da zenginliklerle dolu. Ancak kültürel potansiyelimizin dünyaya pazarlanması belirli bir üretim, reklam ve ihracat planı gerektiriyor. Serbest piyasa, çiftçiye destek, kapasite ve ihracat hacminin artışı ile markalaşma çalışmalarımıza büyük katkı sunacak. Ancak stratejik bir ürün olan fıstığın destekleme kapsamına alınması ve fıstık lisanslı depoların desteklenmesi hem çiftçimiz hem tüccarımız için üretim ve ticari payın arttırılması için bir gereklilik. Bunun farkındayız, stratejimizi de buna göre geliştiriyoruz.  Üretici arkasında bir desteğin olduğu bilinci ile daha fazla üretime odaklanacaktır. Atılacak adımlarla fıstığın en lezzetlisi Ketenköyneği, dünyanın her köşesinde damakları çatlatacak, tarımsal ekonomiyi de geliştirecek.”

 

 

 

Şehirler