“İzmir Limanı güç kaybediyor, özelleştirmede talip çıkarsa ne ala”
İzmir Limanı’nın özelleştirilmesi çabalarından yine sonuç alınamadığını hatırlatan IMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, yük elleçleme performansı giderek gerileyen limanın özelleştirilmesine olumlu baktıklarını ifade etti.
DUYGU GÖKSU / İZMİR
IMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi şubat ayı meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, her geçen gün kan kaybeden İzmir Limanı’nın özelleştirilmesinin giderek zorlaştığını ifade etti. Bazı soru işaretlerine rağmen İzmir Limanı’nın özelleştirilmesi konusuna olumlu baktıklarını söyleyen Öztürk, “Zamanında elleçleme miktarı 900 bin TEU’yu geçmiş bir limanda, 2024 yılında 261 bin TEU elleçleme gerçekleşti. Rakamlar ortada, durumu iyi gitmiyor. Bu durumda talipli olursa ne ala” dedi.
İzmir’in çağdaş olmayan olanaklarda 900 bin TEU’nun üzerine çıktığını hatırlatan Öztürk, “2024 yılı deniz ticareti rakamlarını değerlendirdiğimizde İzmir Limanı’nın özelleştirilmesini olumlu buluyoruz. Bu konuda devam eden görüşmelerin sonlandırıldığını geçen hafta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıkladı. Sırada bir talipli olursa olumlu bakarız. Geçtiğimiz yıllarda özelleştirilen Mersin Limanı Türkiye genelinde beşinci sırada. Elleçleme miktarı 1 milyon 880 TEU’yu geçti ve inanılmaz bir trafik söz konusu. Yönetim olarak devletin bazı noktalarda işin içerisinde olması gerektiğini düşünüyoruz, özellikle liman konusunda. Devlet limanlarının önemli özelliği, tarife belirlemede bir kriter olması. Bu ihracat ve ithalatçılar için önemli bir konu” diye konuştu.
Kümelenmenin doğru bir yaklaşım olduğuna ancak bazı noktalarda ayrışması gerektiğine dikkat çeken Öztürk, “Ambarlı limanı 3 milyon TEU ile birinci sırada. Kocaeli limanı 2 milyon 300 bin TEU ile ikinci sırada üçüncü sırada ise 2 milyon 119 bin TEU ile Aliağa limanı yer alıyor. Ardından Tekirdağ ve Mersin limanları geliyor. Sanayinin toplandığı yerde hizmet sektörü ve limanlar da konumlanmak ister” dedi.
“Teknelerde yığılma var”
Seferihisar’da tur ve dalış teknelerinde gereksiz bir yığılma olduğunu aktaran Öztürk, “İnanılmaz bir arz var ancak talep yok. Bir arayış içerisinde olan birçok yatırımcı veya girişimci deniz turizmini kısa yoldan yapabildiği işlerden biri olarak görüyor. Birçok tekne çok yaşlı ve standartların dışında. Birçoğu sigorta yaptıramıyor. Seferihisar’da 70’e yakın tekne var ancak o kadar turist ve günübirlikçi yok. Piyasadaki arz talep dengesini gözeterek bunun sınırlandırılması gerekiyor. Mesele sadece ticaretin dönmesini değil, iyi ticaret ve turizmin dönmesini sağlamak olmalı” dedi.
“Deniz temiz olmalı ki yatırımcı gelsin”
DenizTemiz Derneği’ne (TURMEPA) yeterli desteğin verilmediğini belirten Öztürk, “Bugün İzmir Körfezi'nin kirliliği, nasıl temizleneceği, körfezdeki yeni projeler konuşuluyor. Hepimizin ana amacı yaşadığımız şehrin en iyi şekilde temiz kalabilmesi. Körfez temiz olmalı ki marinalar yapılabilsin. Kimse deniz temiz değilse ve iyi bir hizmet almıyorsa teknesini oraya getirmez. Yatırım da yapılmaz. Ancak İzmir’in böyle bir şeye ihtiyacı var. Üç-beş kişiyle genel kurul yaparak bu işler yürümüyor. Daha fazla kişinin TURMEPA’ya üye olması gerekiyor. Türkiye genelinde 10 bin, İzmir’de ise binin üzerinde gönüllü var, daha fazla kişi üye olmalı” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.