İTB Başkanı Kestelli: Zeytinyağı fiyatları yükseldi, tağşiş arttı
Son dönemde zeytinyağı fiyatlarındaki hızlı yükselişin, üründe tağşişi artırdığına dikkat çeken İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, bu sorunun ortadan kaldırılması amacıyla e-ticaret siteleri de dahil olmak üzere denetim mekanizmalarının daha etkin çalıştırılması gerektiğini söyledi.
NURETTİN BAKİ / İZMİR
İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Bergama Ticaret Odası iş birliğinde düzenlenen 2023-2024 Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Açılış Töreni, Bergama’da gerçekleşti.
Tören öncesi sembolik zeytin hasadı yapıldı. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye’nin zeytin ve zeytincilik alanında çok şanslı olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'de toplam zeytin üretiminin 2021 yılında 1,7 milyon ton iken 2022'de yüzde 71 artış ile 2,9 milyon tonluk rekor seviyeye ulaştığını söyledi. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün toplam ihracatının 2022/23 sezonunda toplam 922 milyon dolara yükselerek rekor kırdığını hatırlatan Kestelli, ancak üretimde bu sezon bir düşüş olacağını ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin yaptığı rekolte tahmin çalışmasına göre 2023-24 sezonunda sofralık zeytin üretiminin 443 bin ton ve zeytinyağı üretiminin 179 bin ton olacağını aktardı.
Zeytin ve zeytinyağı sektöründe iyileştirilmesi gereken önemli konuların olduğuna dikkat çeken Kestelli, “Zeytinyağında tağşiş, sofralık zeytinde merdiven altı üretim sektörün en önemli sorunlarından birisi. Özellikle fiyatların bugünlerde olduğu gibi yükseldiği dönemlerde. Haksız rekabete neden olan, tüketici sağlığını ve güvenini olumsuz etkileyen bu sorunların ortadan kaldırılması amacıyla e-ticaret siteleri de dahil olmak üzere denetim mekanizmalarının daha etkin çalıştırılması lazım. Zeytinyağı ihracatımız arttığında katma değeri daha düşük olan varilli ve dökme ihracat oranımız da artıyor. Nitekim geçtiğimiz yıl gerçekleşen rekor ihracatımızın yüzde 79’u varilli ve dökme olarak yapılırken, sadece yüzde 21’i kutulu olarak yapıldı. Markalı ihracatı artırmak amacıyla teşvik sisteminde düzenlemeler yapmalıyız” dedi.
“Pazardaki yerimiz sağlamlaşabilir”
Tüm dünyada rekolte beklentilerin son 5 yılın en düşük seviyelerinde olduğunu vurgulayan Kestelli, “Dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminin açık ara bir numarası İspanya'da art arda iki yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle üretimde büyük bir düşüş söz konusu. 2021-2022 sezonunda 1,4 milyon tonla dünya üretiminin bir numarası olan ülkede üretim tahmini bu sezon 680 bin tona geriledi. Bu rakamın 500 bin tona kadar gerileyebileceği söyleniyor. Ülkemiz, zeytin ve zeytinyağı üretimindeki artışını istikrarlı şekilde devam ettirirse İspanya ve İtalya ile birlikte dünya pazarlarında önde gelen konumunu kalıcı hale getirebilir. Geçen sezon sofralık zeytin üretiminde liderliğe, zeytinyağı üretiminde ise dünya ikinciliğine yükseldiğimiz gibi buradaki konumumuzda kalıcı da olabiliriz. İzmir olarak bir değerlendirme yaptığımızda ise ülkemizde zeytinciliğinin en önemli merkezlerinden birisi olduğumuzu söyleyebiliriz. İlimizde bu sezon yaklaşık 32 bin ton zeytinyağı ve 28 bin ton sofralık zeytin rekoltesi tahmin ediliyor” diye konuştu.