“Gaziantep’ten marka çıkarmak kâr marjımızı daha da artırır”

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Türkiye Patent Hareketi Platformu ve Adres Patent iş birliğiyle düzenlenen Marka Şehir etkinliğinde, “Un var, yağ var, şeker var. Helvayı da biz yapıyoruz ama maalesef yemesini beceremiyoruz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
“Gaziantep’ten marka çıkarmak kâr marjımızı daha da artırır”

Talip ÖZTÜRK

GAZİANTEP - Türkiye’nin 1 milyon patente ulaşması hedefiyle Türkiye Patent Hareketi Platformu ve Adres Patent işbirliğiyle gerçekleştirilen Marka Şehir etkinliklerinin yeni durağı Gaziantep oldu. Online gerçekleşen toplantıda sanayi, gastronomi ve turizm şehri Gaziantep’in patent potansiyeli ve hedefl eri konuşuldu. DÜNYA Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya, Türkiye Patent Hareketi Platformu Başkanı Av. Ali Çavuşoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Acıoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Gaziantep İl Müdürü Mustafa Taşdemir, Adres Patent Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ali Yüksel, Gaziantep OSB Teknokent Genel Müdürü Ekrem Tekin, GETHAM Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Figen Çeliktürk katıldı.

“1 milyon patent hedefinde varız”

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, kentin bölgede üretim üssü olduğunu dile getirdi. Kentten 190 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Ünverdi, her yıl “Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni’nde” en fazla Ar-Ge ve inovasyon, marka, patent, endüstriyel tasarım ve en fazla faydalı model başvurusu kategorilerinde firmaları teşvik etmek amacıyla ödül verdiklerini anlattı. Kentin e-ticaret hacminin hızla büyüdüğünü kaydeden Ünverdi, “Dünya markalarına üretim yapan kentimizden marka çıkarmakta güçlük yaşadığımız da bir gerçek. Un var, yağ var, şeker var. Helvayı da biz yapıyoruz ama maalesef yemesini beceremiyoruz. Dünyaca ünlü markalara özellikle tekstil sektöründe üretim yapıyoruz. Markalaşmayı başarabilirsek sektörümüz çok büyük bir katma değere sahip olacak ve kar marjları kat kat artacak. Şehrimizin marka sayısını artırmak istiyoruz. 1 milyon patent hedefinde Gaziantep olarak ‘biz varız’ diyorum” ifadelerini kullandı.
Türkiye Patent Hareketi Platformu Başkanı Av. Ali Çavuşoğlu ise dünyadan ve Türkiye’den örnekler paylaşarak, Gaziantep’in 2021 yılı patent hedefinin en az 2 bin olması gerektiğini savundu. Adres Patent Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ali Yüksel de, bir patentin ihracat karşılığının 2 milyon dolar olduğunu belirtti. Gaziantep’in ya fason ya da klasik ürünler ürettiğini, teknoloji üretemediğini söyleyen Yüksel, ülke genelinde 2029 yılı hedefinin 1 milyon patent olduğunu bildirdi.

“İcat yapıyoruz ama korumasını almıyoruz”

Türkiye’de patent bilincinin oluşamadığını ifade eden Şeref Oğuz, “Biz ekosistem diye koruyoruz, bir müddet sonra ekosistemler ‘egosisteme’ dönüşüyor” diye konuştu. Gaziantep’in patent konusunda bir bilincin oluşmaması halinde yağmalanacak bir kent olduğunu söyleyen Oğuz, “Eskiden icat çıkarmıyorduk. Şimdi icat çıkarmaya cüretimiz oldu. Fakat çıkardığımız icatların korumasını almıyoruz. Sizin patentle korumadığınız fikri, birisi alıyor ve sizi rekabette geri düşürüyor. Patent konusunda bilinci geliştiremezsek elimizdekileri de kaybedeceğiz. Çünkü müthiş bir şekilde “ben de isterim” diyen ve sendeki gelişmeyi alıp kopyalayan bir sürü insan sizi bekliyor. Sizi ve müşterinizi elinizden alacak bir noktada o buluşların da yazık olmaması için bu patentlere gözümüz gibi bakmalı, bunları geliştirmeli ve sürdürmeliyiz”ifadelerini kullandı.

“Halıyı dokuyan makineleri üretecek aşamaya gelmeliyiz”

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Acıoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ten örnekler verdiği konuşmasında “Biz Atatürk’ün dediği gibi herkesin kafasına bilim ve tekniği koyabilseydik 1 milyon hedefini çoktan aşmış belki de 2023’e milyonlarla ifade edeceğimiz patent ile giriyor olabilirdik” dedi. “Atatürk çocuklarımıza bayram verdi. Biz de çocuklarımıza hayatta en hakiki mürşitin ne olduğunu anlama yetisini kazandırmalıyız” diyen Acıoğlu, Gaziantep gibi ihracat kültürü gelişmiş bir sanayi kentinin inovasyon kültürünün de aynı oranda gelişmesi halinde büyük ihtimalle Anadolu’nun Güney Kore’si olacağını aktardı.
Gaziantep’te katma değer yaratarak kilogram başına değeri artıracak kültürün geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Acığlu, “Bir akıllı telefon için kaç metrekare halı satmamız gerekiyor? Halı üretip dünyaya satabilmenin ötesinde halıyı dokuyan makineleri üretip satma aşamasına gelmeliyiz” şeklinde konuştu.