“Elektrik tesisatlarında dönüşüm yapmalıyız”
Türkiye’de yangınların büyük bölümünün elektrik kaynaklı olduğunu belirten Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği Bursa Temsilcisi Olgun Karabiber, “Bugün tesisatlarda ciddi bir dönüşüm yapma zorunluluğumuz var. Sanayi ve konuttaki elektrik tesisatlarında denetim mekanizmasını artırıcı önlemler almalıyız” dedi.
ALİ ŞAHİN/BURSA
Türkiye’de elektrik mühendislerinin ortak paydada sektörü geliştirmesi adına faaliyetlerini sürdüren Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği (ETMD) gelişimini sürdürüyor. Derneğin yönetiminde yaşanan bayrak değişiminin ardından Bursa temsilciliğine atanan LimaDEM Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Karabiber, “Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) bizim çatı kuruluşumuz, ETMD ise STK tarafındaki boşluğu doldurmak adına hayata geçirildi. 20 yılı aşkın süredir maddi çıkarlar gütmeden sadece sektörün ilerlemesini önceleyen bir yapı kuruldu. Sektördeki kalitenin artması ve sektör kaynaklı handikapların giderilerek ülkemize karşı olan vazifemizi yerine getirmek istiyoruz. Uluslararası birçok markanın da Tüzel üye olduğu İstanbul merkezli derneğimizde şu anda 10 temsilcilik de faaliyetlerini yürütüyor. Bursa’daki 4 bin Elektrik mühendisini hedefimize aldık. Tüzüğümüze uyan meslektaşlarımızın aramıza katılması ve sektörde belli bir bilinç oluşturulması en büyük gayemiz” dedi.
“Okullarla işbirliği yapıyoruz”
Dernek olarak çalışmalarından da bahseden Karabiber, “Sosyal medya ve dijital kanalları oldukça aktif kullanamaya başladık. Belli konularda bilgilendirmeler sağlayan içerikler üretiyoruz. Sektörümüzdeki sorunları inceleyip onların çözümü adına projeler geliştiriyoruz. Bir birimimiz sadece yönetmelik değişiklikleri üzerine çalışıyor ve bu alanda oluşan her değişimden üyelerimizin en iyi biçimde istifade etmesini önceliyoruz. Üniversitelerle işbirliği halindeyiz. Çeşitli metotlar ile öğrencilere dokunup onları sektöre hazırlıyoruz. Bakanlığımızla ortaklaşa projeler yürütüyoruz. Sektörü ve mesleğimizi iyileştirmeye yönelik yapıcı eleştiriler ortaya koyuyoruz. Çocuklardaki bilinci oluşturmak içim de Efe ve Derya isimli çizgi roman karakterlerimizle kitapçıklar hazırladık ve bunları okullarımız aracılığıyla öğrencilerimize ulaştırmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
“Yönetmelikler güncellenmeli”
İçinde bulundukları sektörde endüstri kısmında tesisatlar nezdinde yapılması gereken iyileştirmeler olduğunu vurgulayan Karabiber, “Sanayi tarafında çeşitli mevzuat değişiklikleri yapılıyor ve tesisatların güvenliği ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu konuda meslektaşlarımız arasında bilinç oluşturmalıyız. Bu bilinci sağladığımızda imalat tarafında da bir bilinç oluşturmuş olacağız. Kullanılan malzemeden tutun da ilgili mevzuatın kurallarına uygun imalatlar hayata geçip kontrolleri sağlanacak. Akabinde bu sürecin konut kısmında da uygulanması hedeflerimiz arasında. Bugün tesisatlarda ciddi bir dönüşüm yapma zorunluluğumuz var. Tıpkı doğalgaz tesisatlarında olduğu gibi elektrik tesisatlarında da yeni bir yönetmelikle denetim mekanizmasını artırıcı önlemler almalıyız. Türkiye’deki yangınların yüzde 80’i elektriksel kaynaklarla gerçekleşiyor. Bunu azaltabilmek adına gereken bilinci biz oluşturmaya çalışırken bunun da yönetmeliklerle desteklenmesi gerekli” ifadelerini kullandı.