EDDMİB Başkanı Yalçın Ertan: “ABD pazarında, tüm ülkelerle eşit şartlarda rekabet edebileceğiz”
Yüzde 25 vergiye tabi olan çelik ve alüminyum ürünlerinin yeni tarifelerden etkilenmeyeceğinin Ekonomik Bağımsızlık Bildirgesi’nde yer aldığını söyleyen EDDMİB Başkanı Yalçın Ertan, “Türkiye bu verginin uygulandığı birkaç ülkeden biriyken şimdi tüm ülkelere yayılması ABD pazarında eşit şartlarda rekabet edebilmemize olanak sağlayacak” dedi.
İREM CEYLİN DEMİRCAN / İZMİR
Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında, altı senedir ihracat liderliği koruyan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (EDDMİB) 2024’te belirledikleri 2,2 milyar dolar ihracat hedefini 2 milyar 354 milyon dolar ihracatla yakalayarak liderliğini korudu. 2025 yılı için de 2,2 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini dile getiren EDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, Ekonomik Bağımsızlık Bildirgesi’ne göre, Türkiye’nin ABD pazarında diğer ülkelerle eşit şartlarda rekabet edebileceğini dile getirdi.
2 Nisan günü ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ekonomik Bağımsızlık Bildirgesi” adıyla açıkladığı yeni gümrük tarife planının piyasaları derinden etkilediği söyleyen Ertan, “Türkiye, açıklanan minimum gümrük vergisi oranı olan yüzde 10’luk grupta yer alıyor. Tarifelerden en fazla etkilenen ülkelerin başında Çin, AB, Japonya, Vietnam, G. Kore, Tayvan, Hindistan gelecek gibi görünüyor. Meksika ve Kanada için ise henüz bir uygulama açıklanmadığını görüyoruz. Hali hazırda Section 232 kapsamında yüzde 25 vergiye tabi olan çelik ve alüminyum ürünleri yeni tarifelerden etkilenmeyeceği de bildiride yer alıyor; Türkiye bu verginin uygulandığı birkaç ülkeden biriyken şimdi tüm ülkelere yayılması ABD pazarında eşit şartlarda rekabet edebilmemize olanak sağlayacak” dedi.
“2025 zorlu geçecek”
Trump’ın söz konusu gümrük tarifeleri önemli ticaret sapmalarına yol açabileceğini ve özellikle Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması bulunan Avrupa Birliği ve Güney Kore’den tarifeye konu ürünlerde ihracatın bir miktar Türkiye pazarına yönelmesinin olumsuz etki yaratmasının söz konusu olabileceğini belirten Ertan, “Zorlu bir yılı geride bırakmıştık. 2025 yılının da en az bir önceki yıl kadar zorlu geçmesini bekliyoruz. Temelde Dünya’daki ekonomik durgunluk ve enflasyon problemi ile Çin’in iç piyasadaki talep düşüklüğü maalesef hem çelik ve demirdışı metaller sektörünü hem de ilgili tüm sektörleri olumsuz etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Girdi maliyetlerinin rakiplerimize kıyasla yüksek olması, artan küresel rekabet, Avrupa’da süregelen durgunluk, Çin gayrimenkul sektörünün henüz toparlanmamış olması da sektörümüzün önümüzdeki dönemde de önünde engel olmaya devam edecek faktörler arasında yer alıyor” diye konuştu.
Sektörde güzel gelişmeler de olduğunu hatırlatan Ertan, bu yıl Dünya’da yaşanan tüm ekonomik ve siyasi dalgalanmalara rağmen Türkiye’nin ilk iki aylık dönemde sıvı çelik üretiminde Almanya’yı geçerek Dünya’nın 7. büyük üreticisi Avrupa’nın ise 1. üreticisi konumuna geçtiği haberini verdi.
Jak Eskinazi: “Çin’le daha fazla iş birliği yapmalıyız”
Ege İhracatçılar Birliği olarak Trump’ın getirmiş olduğu ek gümrük vergisine karşı çalışmalar yaptıklarını belirten EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Amerika’nın ek gümrük vergileriyle ilgili sektörümüzün ve dünya üzerindeki diğer ülkelerin etkilenme oranlarını ve rekabetçiliğini araştırmak için çok acil bir çalışma içine girdik. Ayrıca, Yalçın Ertan ile geçen haftalarda Çin Halk Cumhuriyeti'ne bir ziyaret gerçekleştirdik. Çok faydalı bir ziyaretti. Biz de Çin’le ilgili ileride neler yapabiliriz diye çeşitli görüşmeler gerçekleştirdik. Gördük ki yıllardır önem verdiğimiz bu ülkeyle çok daha fazla iş birliği yapabiliriz. Onlar da bize karşı çok sıcak davrandılar. Çalışmalarımızı karşılıklı olarak yürütüyoruz. Hatta birkaç iş birliği protokolü de imzaladık. Bununla ilgili gelişmeleri de yakında sizlerle paylaşmak isteriz” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.