Doğu ve Güneydoğu, kalkınmak için limanlara demiryolu hattı istiyor
TÜRKONFED ve Dicle SİFED tarafından organize edilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Federasyonlar Çalıştayı’nda, bölge illerinin lojistikte karayolu bağımlılığının azaltılması çağrısı yapıldı. İş dünyası temsilcileri, "Sürdürülebilir kalkınma için yeni demiryolu hattı yatırımlarıyla limanlara bağlantılar gündeme alınmalı" diye konuştu.
MAHİR SOLMAZ - MEHMET NABİ BATUK / MARDİN
Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Dicle Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (Dicle SİFED) tarafından düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Federasyonlar Çalıştayı Mardin’de gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü EKONOMİ Gazetesi yazarı ve Başdanışmanı Rüştü Bozkurt’un üstlendiği çalıştayda bölge ekonomisinde yaşanan sorunlar 5 maddede sıralanırken ve çözüm önerileri geliştirildi. Ayrıca TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve Mardin Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı aynı zamanda çalıştayında ev sahiplerinden Nasır Duyan ve Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Devrim Türk, teşvik yasasının sona ermesi ve yeni teşvik düzenlemesinden beklentilerini dile getirdiler.
Dicle SİFED Başkanı Nihat Bilişik sektörlerin en önemli taleplerinden birisinin lojistik altyapıyı güçlendirecek yatırımlar olduğunu ifade etti. Doğu ve Güneydoğu illerinin demiryolu ile limanlara bağlantısını yapacak yeni hatların acilen kurulması gerektiğini söyleyen Bilişik, “Bölgedeki iş dünyamız tamamıyla karayolu lojistiğine bağlı durumda. Bu nedenle demiryolu alanında yeni bir atılıma ihtiyacımız var. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki illerimizin demiryolu ile bir an önce limanlara bağlantısını yapacak hatları inşa etmeliyiz” dedi.
“Demiryolu-liman bağlantısı ile hammadde tedarikimiz hızlanır”
Mersin ve İskenderun limanlarına ulaşımın öncelikli talepleri olduğunu dile getiren Bilişik, şöyle devam etti: “Bu sayede bölgemizde üretilen ticari ürünlerimizi limanlar üzerinden çok çeşitli ülkelere ihraç edebiliriz. Ayrıca hammadde tedarikimiz de daha hızlı bir yapıya kavuşabilir. Bu alanda Van’dan başlayan Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa üzerinden devam eden yeni bir tren hattı oluşturulmalıdır. Zengezur Koridoru ve Kalkınma Yolu projelerine uygun olarak bölgemizin lojistik alternatifleri de hızla geliştirilmelidir.”
EKONOMİ Gazetesi Yazarı ve Başdanışmanı Rüştü Bozkurt ise, bölge ekonomisiyle ilgili doğru ve sürdürülebilir politikalar geliştirilebilmesi için bölgede üretim yapan iş insanlarının fikirlerinin alınmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Bu fikirlerin doğru bir şekilde karar verici organlara ulaşabilmesi için TÜRKONFED’in raporlamalar yaptığını aktaran Bozkurt, “Bu sayede hem bölgenin acil ihtiyaçlarını ortaya koyuyoruz hem de geliştirdiğimiz çözüm önerileri ile kalkınma hızının artmasını hedefliyor. Bölgemizin en önemli beklentileri arasında lojistik altyapının yeni nesil ulaşım sistemleri ile geliştirilmesi ve çeşitliliğinin artırılması konusu var. Ayrıca nitelikli personeller, tarımsal üretim, kurumlar arası iletişim sorunları da başlıca çalışma alanlarımızı oluşturuyor” dedi.
“Toplumsal faydayı esas alan sivil toplum yapısını güçlendirmeliyiz”
TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Hüseyin Öztürk, tüm sektörlerin temel sorunlarının çözülebilmesi için toplumsal faydayı ve sorumluluğu esas alan projelere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Türkiye’deki STK’ların büyük bir bölümü algısı düşük toplumsal farkındalıkları tekrar eden bir kitle haline geldi. Öncelikle ölü toprağı üzerlerinden atmalarını sağlamalıyız. Bu yapı itibarsızlığı bizzat sivil toplum örgütleri üzerinden halka enjekte eden bir süreç yaratıyor. STK’lar bunu farkında olmadan yapıyor. Toplumsal faydayı ve sorumluluğu esas alan, kentini güzelleştiren insanların önünü açan sivil toplum yapısını daha da güçlendirmeliyiz” diye konuştu.
TÜRKONFED ve Dicle SİFED tarafından organize edilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Federasyonlar Çalıştayı’nda bölge ekonomisinde yaşanan sorunlar ele alınırken, çözüm önerileri konuşuldu. Çalıştayda özellikle bölge illerinin karayolu lojistiğine bağımlılığı mercek altına alınırken, bölge illerinin sürdürülebilir kalkınması için yeni demiryolu hattı yatırımlarıyla limanlara bağlantılarının gündeme alınması çağrısı yapıldı