DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu: "Enflasyona paralel faiz indirimi istiyor"
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli ihracatı mart ayında yüzde 9,8 artışla 417 milyon dolar olduğunu, bayram tatiline rağmen ulaşılan bu değerin, Denizli ihracatçısının uluslararası pazarlardaki tecrübesini ve dinamizmini gösterdiğini söyledi.
DENİZLİ / EKONOMİ
Denizli ihracatı mart ayında yüzde 9,8 artışla 417 milyon dolar oldu. Denizli İhracatçılar Birliği'nce kayda alınan ihracat ise yüzde 7,8 artışla 302 milyon dolar olarak gerçekleşti. Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli iş dünyasının enflasyon beklentilerine paralel şekilde gerçekleşecek olan faiz indirimleriyle finansmana erişimin kolaylaşması ve bu sayede yatırım ve üretim ortamının iyileşmesini istediğini vurguladı.
Mart ayında Denizli ihracatının, Haziran 2022’den bu yana en yüksek aylık ihracat değerine ulaştığını dile getiren Memişoğlu, “Bayram tatiline rağmen ulaşılan bu değer, Denizli ihracatçısının uluslararası pazarlardaki tecrübesini ve dinamizmini açıkça gösteriyor. Öncelikle tüm ihracatçılarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Öte yandan, mart ayında ilimiz ihracatı Türkiye’de 8. sırada yer aldı. Ocak-Mart döneminde ise Denizli ihracatı, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 6,2 yükselişle, 1 milyar 130 milyon dolara ulaştı. Yılın ilk çeyreğindeki görünüm, yılsonu için belirlediğimiz 4,7 milyar dolarlık ihracat hedefinin paralelinde ilerliyor. İlimizin tekstil-konfeksiyon ihracatı yüzde 8 azalışla 116 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatı yüzde 37 artışla 91 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatı yüzde 11 artışla 65 milyon dolar, tarım ihracatı yüzde 4 artışla 32 milyon dolar, madencilik ihracatı yüzde 10 artışla 23 milyon dolar oldu” diye konuştu.
Denizli iş dünyasının, enflasyon beklentilerine paralel bir şekilde gerçekleşecek olan faiz indirimleriyle finansmana erişimin kolaylaşması ve bu sayede yatırım ve üretim ortamının iyileşmesini temenni ettiklerini söyleyen Memişoğlu, “2024’ün nisan ayından itibaren PMI 50,0 eşik değerin altında açıklanıyor. Talep daralması, yeni siparişlerde düşüş en temel faktörler iken üretimde ivme kaybı da bu oranın eşik değerin altında seyretmesine neden oluyor. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI, martta 48,7 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen zayıf seyrini sürdürüyor. Avrupa’nın yanı sıra yine en büyük ihracat pazarlarımızdan olan ABD’de şubat ayı PMI verisi 50,6 olarak gerçekleşirken; mart ayı PMI verisi 49,8’ e geriledi. Avrupa’da ve ABD’de yaşanan talep daralması ilimiz ihracatını etkilemeye devam edecek” ifadelerini kullandı.
Memişoğlu ihracatçıların yüksek kur değil, rekabetçi kur talep ettiğini vurgulayarak, enflasyonla kur arasındaki dengenin sağlanmasının daha elverişli ihracat ortamına zemin hazırlayacağını sözlerine ekledi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.