Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru: Tarımsal üretimde düşüş var, destek gerekiyor
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, iklim kaynaklı sorunlar nedeniyle tarımsal üretimde düşüş yaşandığını, uzun vadeli ek sübvansiyonlarla sektörün desteklenmesi gerektiğini söyledi.
ADANA/EKONOMİ
Tarımda yaşanan sorunlarla ilgili yazılı bir açıklama yapan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Anadolu’daki bazı bölgelerde ekilen; patates, mısır, şekerpancarı gibi stratejik ürünler ile yaz aylarında tüketilecek elma, kayısı, kiraz, armut ve üzüm gibi ürünlerde ciddi don zararları olduğuna dikkat çekti. Doğru, sektörde yaşanması muhtemel sorunlarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yazın beklenen tarımsal kuraklık etkisi ve son yaşanan don olaylarının tarımsal üretime yansımalarını değerlendirirken sadece tüketiciyi ve gıda enflasyonunu düşünmek kısa vadeli ve dar bir görüş olur. Ülkemizin tarımsal üretiminin devamına yönelik uzun vadeli düşünerek çiftçimize üretime devamı için ilave sübvansiyonlu finansal destek sağlanmalı, mevcut borçların vadesi uzatılmalı, küçük aile işletmelerimize tohum, fide ve gübre desteği verilmeli, TARSİM hasar tazminat ödemeleri hızlandırılmalıdır. Aksi takdirde kısa vadede tüketici olarak yaşayacaklarımız sürekli ve daha vahim olacak, ekonomik göstergeleri olumsuz etkileyen gıda enflasyonu ile mücadelemiz de zorlaşacaktır.”
Doğru, yeni kurulan Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu’nun da acilen toplanarak durumu değerlendirmesi gerektiğini belirterek, “Kurul, Hazine ve Maliye Bakanlığımıza tarım kesimine ilave kredi ve üst limit artırımı konusunda destek sağlanması ile 2024 tarımsal destek ödemelerinin öne çekilmesi yönünde karar almalıdır. Pandemi döneminde ekonomiyi canlandırmak için verilen KGF kredileri şu anda tarım kesim için uzun ve düşük faizle uygulanmalı ve tarımsal üretimde düşüşe müsaade edilmemelidir” ifadesini kullandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.