Bursa’da 2050 yılına kadar su sorunu yaşanmayacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, son 4 yılda BUSKİ marifetiyle hayata geçirilen çalışmaları anlattı. Bu süre içinde bin 500 kilometre içme suyu hattı yaptıklarını belirten Başkan Aktaş, “4 yıldır Bursa’nın altını, üstüne yaraşır hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Bursa’da 2050 yılına kadar su sorunu yaşanmayacak

DÜNYA (BURSA) - Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BUSKİ tarafından hayata geçirilen içme suyu hatlarından arıtma tesislerine, enerji üretiminden tarımsal sulamaya kadar her alanda hayata geçirilen çalışmaları kamuoyuna tanıttı. Altyapı hizmetlerini 17 ilçeyi kapsayacak şekilde BUSKİ marifetiyle sürdürdüklerini ifade eden Başkan Aktaş, Bursa’nın yaklaşık 210 milyon metreküp yer altı suyu rezervi bulunduğunu, kentin içme suyu ihtiyacının yüzde 80'inin Doğancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 20'sinin ise Uludağ pınar kaynaklarından karşılandığını vurguladı. Özellikle yaz mevsiminde kuraklık yaşanması durumunda 155 adet derin kuyunun devreye alınabilecek durumda olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, Çınarcık Barajı suyunun da Bursa'ya getirilmesiyle, 2050 yılına kadar susuzluk sorunu yaşanmayacağını belirtti. Rakamlarla altyapı yatırımlarına da değinen Başkan Aktaş, “Göreve geldiğimiz günden bu yana yaklaşık bin 500 kilometre, yani Edirne’den Kars’a kadar içme suyu hattı imalatı yaptık. Yine 650 kilometre kanalizasyon hattı ve 350 kilometre yağmursuyu hattı imalatı gerçekleştirdik. Yaptığımız tüm çalışmalarla Bursa’nın altını da üstüne yaraşır hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Yenilenebilir enerjiden elektrik üretiliyor

Bursa’nın ‘tarım şehri’ kimliğini güçlendirmek için tarım potansiyelinin yüksek olduğu bölgelere sulama göletleri ve sulama tesisleri kazandırdıklarını anlatan Aktaş, 14 adet gölet ile 350 kilometre sulama tesisini kullanımına sunduklarını, Bursa’da yaklaşık 35 bin çiftçi ailesine sulama desteği verdiklerini dile getirdi. Arıtma tesisi yatırımlarıyla ilgili de bilgi veren Alinur Aktaş, 7’si ileri biyolojik arıtma olmak üzere 124 atık su arıtma tesisi ve 38 adet içme suyu arıtma tesisi ile çevre ve toplum sağlığının korunmasına özen gösterdiklerini vurguladı. Atık suların arıtılması neticesinde ortaya çıkan çamurun bertaraf edilmesinin de önemine dikkat çeken Aktaş, günlük 400 tonluk çamur yakma kapasitesine sahip tesiste 4 yılda yaklaşık 500 bin metreküplük çamuru bertaraf ederek, karşılığında yaklaşık 60 milyon kwh elektrik enerjisi ürettiklerini aktardı. Aktaş, BUSKİ bünyesindeki HES ve GES’ler ile yılda yaklaşık 15 milyon kwh’lık enerji ürettiklerini dile getirerek, “3 HES yatırımıyla yıllık enerji ihtiyacının yüzde 15’ini karşılar hale geldik. Çamur Yakma Tesisi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından ürettiğimiz elektrik ile her yıl yaklaşık 16 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağlıyoruz” diye konuştu.

Şehirler