Bursa Büyükşehir, rahat trafik için akıllı kavşaklar kuruyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, sürdürdüğü akıllı kavşak uygulamalarıyla kent trafiğine nefes aldırmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Bursa Büyükşehir, rahat trafik için akıllı kavşaklar kuruyor

BURSA (DÜNYA) - Bursa’da ulaşım sorununun ortadan kaldırılması amacıyla yol genişletme ve yeni yollar, toplu ulaşımı teşvik, raylı sistem sinyalizasyon optimizasyonu gibi çalışmaları aralıksız sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, özellikle akıllı kavşak uygulamalarıyla trafiğe nefes aldırmaya devam ediyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın Kestel’den Nilüfer’in en batısına kadar uzanan 30-35 kilometrelik hat üzerinde sağlı sollu toplanan bir şehir olduğunu, hızlı büyümeden kaynaklı olarak da ulaşım ve trafikle alakalı sorunların yaşandığını hatırlattı. Özellikle ilçe giriş noktalarındaki kavşakların da trafik akışına olumsuz etkiler yaptığını hatırlatan Başkan Aktaş, “Gürsu, Kestel, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer hatta batıda Karacabey ve Mustafakemalpaşa’ya kadar tüm ilçe giriş noktaları ve kavşakları sorguluyoruz. Bu manada Gürsu Kavşağımız, içinde Gürsu Organize Sanayi Bölgesi’ni de barındırması nedeniyle en yoğun kavşaklarımızdan bir tanesi. Biz burada yaptığımız çalışmalarla kavşaktaki zaman aralığını çok kısalttık. Burada sadece zaman tasarrufu değil aynı zamanda bir yakıt tasarrufunu da sağladık ve aynı zamanda hava kirliliğini önlemeye yönelik bir fayda üretmiş olduk. Yapılan bu çalışmayla beraber yaklaşık 20 gündür, bir aydır Gürsu Kavşağıyla alakalı ciddi memnuniyetler alıyoruz. Acemler başta olmak üzere bütün kavşaklarımız bu manada sorgulanacak” diye konuştu.

Kentin doğu yakasında özellikle Ankara gidiş istikametinde günün belirli saatlerinde trafiğin durma noktasına geldiği Gürsu Kavşağı’ndaki sorunda da farklı bir akıllı kavşak uygulamasıyla ortadan kaldırıldı. Düzenleme öncesi kavşağı kullanan araçlar için ortalama kırmızı ışık bekleme süresi 125 saniye iken yeni sistemde ortalama kırmızı ışıkta bekleme süresi 25 saniye olarak ölçüldü. Kavşağı günlük 50 bin aracın kullandığı düşünüldüğünde, araçların günlük olarak 1389 saat rölantide beklemesi engellendi ve böylelikle günlük 1250 TL, yıllık yaklaşık 450 bin TL yakıt tasarrufu sağlanmış oldu. Bunun yanında rölantide bekleme süresinin azalmasına paralel olarak araçların haftalık 4 ton daha az karbon salınımı yapması sağlanmış oldu.

Şehirler
Bu konularda ilginizi çekebilir