Birim Makine, ürün yelpazesine saatte 10 ton kapasiteli talaş biriketleme presini ekledi

Hurda geri dönüşüm makineleri konusunda Türkiye’yi pek çok ilkle tanıştıran Birim Makine, bu yıl da bunlara saatte 10 ton kapasiteli talaş biriketleme presini ekledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Birim Makine, ürün yelpazesine saatte 10 ton kapasiteli talaş biriketleme presini ekledi

Ahmet USMAN 

İZMİR - Birim Makine’nın 1988’de babası Şevket Karahan tarafından kurulduğunu dile getiren Genel Müdür Aykut Karahan, “Şu an faaliyetlerimizi 200’e yakın ekip arkadaşımızla sürdürüyoruz. Mevcut ürün gamımız hurda makasları, hurda presleri, hurda yükleme vinçleri, temizleme sistemleri ve ataçmanlardan oluşuyor. Yıllardır bu ürünleri tasarlayıp üreterek Türk geri dönüşüm ve demir çelik sektörünün gelişmesine katkıda bulunduk. Türkiye’de geri dönüşüm makinaları konusunda açık ara pazar lideriyiz. Dünyada da ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Çin ve Avustralya’nın da aralarında bulunduğu 66 ülkeye ihracat yaptık. Ciromuzun % 80’inden fazlasını ihracattan elde ediyoruz. Dünyada alanımızda belli başlı üreticilerden biri haline geldik. Bugün pek çok ülkede markamızla biliniyor ve talep görüyoruz. Ayrıca sektörümüzün dünyadaki en büyük firmasıyla işbirliği içinde ürün tasarımı ve üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu ürünleri de gene dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz” dedi. 

2021’nın kendileri için çok önemli bir yıl olduğunu söyleyen Karahan, “Türkiye’deki en yüksek kesme kapasiteli hurda makasını üretip İzmir’deki müşterimize bir evvelki sene teslim etmiştik. Kesme kuvveti bin 620 ton olan bu makina Türkiye’deki en büyük eğik hurda makası. Kapasite olarak da saatte 100 tona kadar hurda kesebiliyor.  Bu makina ile bugüne kadar gerek yabancı hayranlığından gerekse alıcıların teknik bilgi noksanlığından kaynaklı olarak yurtdışından çok yüksek maliyetlerle alınan bin 400 ton üzerindeki hurda makaslarının Türkiye’de hem de yurtdışı muadillerinden bile iyi seviyede üretilebileceğini göstermiş olduk. Şu anda da halihazırda imal ettiğimiz yandan sıkıştırmalı ORCA model makaslarımızı da bu kesme kapasitesiyle tasarlıyoruz,  böylelikle gemi söküm ve ağır tip hurdalarda birçok demir çelik tesisinin ihtiyacını karşılıyor ve dışa bağımlılığını ortadan kaldırıyoruz” diye konuştu. 

Maliyet olarak da yurtdışından çok daha avantajlı olan bin 400 ton üstü makasların servisi de yurt içinden sağlandığı için çok daha hızlı ve ekonomik olduğunu belirten Karahan, “Ülkemiz bazen sıkıntılı dönemlerden geçiyor, bazen de bazı ülkelerle sorun yaşayabiliyor. Bu dönemlerde yurtdışından tedarik edilen ürünlerin servisinde ne kadar sıkıntı yaşandığını kullanıcılardan dinledik. Dolayısıyla hem demir çelik sektörünün verimli şekilde operasyonlarına devam edebilmesi, hem de maliyet avantajını sağlayabilmesi için yerli ürünleri tercih etmelerinin avantajlarına olduğunu düşünüyoruz” dedi.   

Bu yıl ellerindeki siparişler nedeniyle pandeminin olumsuz etkilerini fazla hissetmediklerini dile getiren Karahan, “2020’ye göre satış ve üretimimiz %60 arttı . Dünyanın hemen hemen her bölgesine satış yaptığımız için bazı bölgelerdeki duraksamaları diğer bölgelerdeki hareketlenmeler ile aştık. Örneğin Japonya’da yıl başında açıklanan teşvikler sebebiyle bu ülkeye ihracatımızı arttırdık ve Ortadoğu’daki düşüşü dengeleyebildik. Bunun gibi gelişmeleri de değerlendirerek ve en önemlisi de tüm çalışanlarımızın desteğiyle olumsuz bir yılı olumlu bir şekilde kapatacağız. İhracat tutarımızın tüm ciroya oranı bu yıl %90’lar civarında gerçekleşecek” diye konuştu.  

Yatırımlarımız sürdü 

Son dönemde fabrikalarını ve tezgah parklarını büyütme yatırımları yaptıklarını vurgulayan Karahan, “Kapalı alanımıza 5 bin m2 ilave ettik. Böylece 15 bin m2’ye yakın bir kapalı alana sahip olduk. Bu alana artan siparişlerimiz nedeniyle ihtiyaç duyuyorduk. Bu yıl içinde inşaat ve donanımlarımızı tamamlayarak artan talebe yetiştik Ayrıca önümüzdeki yıllardaki genişlemede kullanılacak 15 bin m2’lik ilave arazi satın aldık. Mevcut tesisimizin kapasitesi dolduğunda ilave tesis yatırımlarımızı bu yeni araziye yapacağız. Böylece toplam fabrika alanımız 50 bin m2’ye çıktı. Tezgah yatırımı olarak da 4 eksenli CNC işleme merkezleri ve işleme kapasitemizi arttıracak talaşlı imalat tezgahları aldık. Tüm yeni tezgahlar devreye alınarak kapasite artışı sağladılar. Önümüzdeki dönemde CNC tezgah yatırımlarımız olacaktır” dedi.  

Ürün gamlarında hurda metal işleme makinalarının pek çoğunun bulunduğunu anlatan Karahan, “Bu gamın içinde eksik olan yerlere yönelik yeni ürünlerin tasarımlarını gerçekleştireceğiz. Bunların içinde hurda yükleme vinçlerinin ağır görev tipleri, hurda makaslarının daha yüksek kapasiteli tipleri bulunacak. Devrim niteliğinde olacak birkaç ürün ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor fakat bunları ürünler piyasaya çıkmaya yakın duyuracağız” diye konuştu. 

Demir-çelik sektörüne maliyet, verimlilik ve çevre koruma konularında çözüm sunduklarına dikkat çeken Karahan, “Ürünlerimizle işlenen hurdalar sayesinde ergitme ocaklarının şarj süreleri azalıyor. Bu da kapasite artışı ve enerji verimliliği sağlıyor. İşlenmiş hurdalar daha temiz olduğu için kullanılan kireç gibi katkı maddeleri azalıyor ve daha düşük enerji ile ergitme yapılabiliyor. Temiz hurda sayesinde çevreye salınan zararlı maddeler de azalıyor. Kaba bir hesapla hurdanın bizim ürünlerimiz ile işlenmesi sayesinde %6-8 arasında enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Diğer faydalarını da eklediğimizde bu tasarruflar ton başına 1-2 USD arasındaki hayli düşük işletme maliyetleri ile sağlanabiliyor. Ayrıca yeni nesillere daha temiz bir çevre bırakılmasına da katkı vermiş oluyoruz” dedi.

Şehirler