BAM, nohuttan vegan peynir üretti
Mersin Ticaret Borsası (MTB) bünyesindeki Bakliyat Araştırma Merkezi (BAM), Avrupa ülkelerinde soya benzeri ürünlerle imal edilen vegan peynire rakip olarak tamamen bitkisel nohut peyniri geliştirdi. İyileştirmelerin sürdüğü ürün yüksek bitkisel protein ve lif içeriğiyle diyet listelerine dâhil edilebilecek.
ADNAN AÇIKGÖZ/MERSİN
Nohut, fasulye ve mercimeği yemek dışında tüketilecek formlara getirdiklerini belirten BAM’da görevli Tarsus Üniversitesi Gıda Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülden Gökşen, glütensiz beslenmeye ihtiyacı olan ya da laktoz intoleransı bulunan insanlara yönelik nohut tofusu ürettiklerini bildirdi. Tofunun haşlanmış soya fasulyesinden elde edilen, asit ya da tuzlu bileşiklerle kestirilerek elde edilen bir çeşit peynir olduğunu aktaran Gökşen, özellikle Asya mutfağında çokça kullanılan bu ürünün, vegan beslenme kültüründeki yükselişle dünyaya yayıldığını kaydetti. Soyanın alerjen özelliği nedeniyle nohuta yönlendiklerini anlatan Gökşen, “Bugün nohut tofusu, süt menşeli peynirleri tüketmeyen insanlar için alternatif bir kahvaltılık olarak karşımıza çıkıyor. Sanayi boyutunda işlenecek ve market raflarına çıkacak şekilde geliştirdiğimiz ürünümüzde geleneksel peynir lezzetinin yakalanması için büyük mesafe kat ettik. İyileştirmelerin sürdüğü ürünümüz yüksek bitkisel protein ve lif içeriğiyle diyet listelerine dâhil edilebilecek. Süt hassasiyeti olan çocukları da hedefleyerek ürünümüze çizgi film karakterleri gibi çeşitli formlar kazandırılabilir. Mevzuat gereği şuan Avrupa dâhil, süt ürünü içermeyen ürünleri ‘peynir’ olarak tanımlayamıyor, ürün ambalajlarında peynir ifadesini kullanamıyoruz. Buna ‘bitkisel bazlı peynir alternatifi’ denebiliyor ya da ‘peynir tadında’ şeklinde tanıtılabiliyor” dedi.
“Çeşitli deneylerle güzel ürünler çıkıyor”
BAM’da narenciye cipsi, bakliyat ve bakliyat unundan makarna, kahvaltılık sürülebilir nohut krem, kraker, poğaça, kek ve çerez de üretildiğine dikkat çeken MTB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir ise çölyak hastaları için ithal edilen glütensiz makarnanın BAM çatısı altında geliştirildiğine işaret ederek, “Büyük bir çalışma arenası kurduk. Çeşitli deneylerle güzel ürünler çıkıyor. Bakliyat ürünlerinin protein oranı, etle eşit seviyede. Baktığınızda et fiyatları pahalı, herkes erişemiyor. Et aynı zamanda kolesterol ihtiva ediyor. Dolayısıyla bakliyat daha sağlıklı. Mesela herkes humusun nohuttan yapıldığını bilir. Biz mercimek ve fasulyeden humus yapıyoruz. Tadını ayırt edemezsiniz. Öte yandan portakal, limon ve kamkat gibi narenciye ürünlerini kurutarak cips üretiyoruz. Isıtarak kurutma acıma ve ekşimeye neden oluyor. Biz ise -40 dereceye kadar soğutarak işlem yapıyor, ürünün suyunu ve lezzetini koruyoruz” diye konuştu.
Kapıyı ilk çalan firma kazançlı çıkacak
BAM’ın tüm ürün reçetelerini üyelerin hizmetine sunduğunu vurgulayan Abdullah Özdemir, faydalanmak isteyen herkese açık çağrı yaptı. Yapılacak işbirliklerinden maddi çıkar gözetmediklerinin altını çizen Özdemir, “Tek şartımız gönül vererek seri üretime geçilmesidir. Zaman içinde pazarı görecek firmalar kapımızı çalacak, ilk gelen firma kazançlı çıkacaktır. Herhangi bir talep alamazsak, bu ürünlerin imalatını ve pazarlamasını borsa olarak biz de yapabiliriz” ifadesini kullandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.