Aydın’ın ihracat hedefi 2 milyar dolar

Aydın Sanayi Odası (AYSO), tarafından düzenlenen, yürütülen faaliyetler ve hedeflenen projelerin paylaşıldığı toplantıda AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, Aydın için ihracat hedeflerinin 2 milyar dolar olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Aydın’ın ihracat hedefi 2 milyar dolar

DUYGU GÖKSU / İZMİR

Aydın Sanayi Odası (AYSO) Meclis Başkanı Hakkı Gözlüklü ve oda yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda Aydın’ın ihracatı ile ilgili bilgileri paylaşan Maraş, “2023 yılında Aydın’dan 1 milyar 661 milyon 614 bin dolar ihracat yaptık. Bu yıl Ocak-Nisan ayında 553 milyon 461 bin dolar ihracat yaptık. İhracatımız hedeflediğimiz 2 milyar dolara ulaşacak. En fazla ihracat yapan iller sıralamasında 23. sıradayız. Cari açığı kapatan iller arasında zirvedeyiz” dedi.

2008 yılında 510 üye ile kurulan odanın Mayıs 2024 itibariyle bin 89 faal üyeye ulaştığını ve kentin 17 ilçesine hizmet verdiklerini söyleyen Maraş, “Göreve geldiğimizde hedefimiz bin faal üyeydi. Bu işi sıkı tutarak bu hedefi geçtik, üye sayımız yüzde 34 arttı. Yılsonu hedefimiz bin 150 üye. Efeler ’de 361 üye ile en fazla üyemiz bulunuyor. 15 meslek komitemiz var. Aydın’da faal 7 OSB ve bir de Tarıma Dayalı OSB var. 9’uncu OSB’nin açılması için girişimlerde bulunuyoruz” dedi.

Üyelerinin üretim ve ihracatına arttırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını aktaran Maraş, “İşletmelere devlet kaynaklı kredi imkânı sağlayan Eximbank İrtibat bürosu, oda binamızda hizmet veriyor. 2 yıldır irtibat bürosu şube gibi çalışıyor. Kredi ve sigorta olmak üzere Aydın’da firmalara 192 milyon TL tutarında destek sağlandı. Bunun 60 milyon TL’si kredi olarak verildi. Odamızda İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Aydın Şubesi açıldı. İtalya Aydın’ın en fazla ihracat yaptığı ülke. İtalya ile ilişkilere çok önem veriyoruz. Shangen vizesi için de üyelerimize kolaylık sağlıyoruz” diye konuştu.

“En az bin kadını iş hayatına kazandıracağız”

Türk Eğitim Vakfı ile meslek liselerine burs desteği vereceklerini dile getiren Maraş, “Meslek liselerine talebi arttırmalıyız. 8. Sınıf öğrencilerinin meslek liselerini tercih edecek öğrencilere mentörlük yapacağız. Kadın istihdamını arttırmak için CNC Torna Tezgâhını kullanarak operatörlük eğitimleri vereceğiz. Hedefimiz en az bin kadını iş hayatına kazandırmak. AYSO Eğitim Atölyesinde ihracata ve finansal okuryazarlığa yönelik eğitimler veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Aydın’ın incir ve kestane üretiminde dünya lideri olduğunu vurgulayan Maraş, “Zeytinyağı, kentimiz için önemli bir sektör. Ancak markalaşmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji ürünler ile hedeflediğimiz ihracat rakamlarına ulaşalım. Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi başlatıldı. Ticaret Bakanlığı bu projeye 60 milyon TL destek veriyor. En az 8 firmanın bir araya gelmesi gerekiyor. Başvuruları yaptık. 11 şirketimiz bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Kestane öncü üretim merkezi kurulmasını arzu ediyorum. Üyelerimiz örnek alsın” diye konuştu.

 

 

 

Şehirler