Avrupa ve Amerika hattındaki e-ticarette yeni trend: Dropshipping

Amerika’dan Avrupa’ya, Asya ve Orta Doğu gibi çeşitli pazarlarda e-ticarette öne çıkan bir iş modeli olarak ortaya çıkan dropshipping popülaritesini her geçen gün artırırken, bu alana giren firmalar, alıcı ile üretici arasında online bir köprü kurarak depolama, envanter yönetimi ve çeşitli lojistik süreçlerden kurtuluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Avrupa ve Amerika hattındaki e-ticarette yeni trend: Dropshipping

Mehmet Nabi Batuk / ŞANLIURFA

Türkçe’de stoksuz ticaret anlamına gelen dropshipping, Amerika ve Avrupa arasındaki ticaret hayatında hızla yükseliyor. E-ticarette ‘Global seller’ olarak adlandırılan satıcılar tarafından tedarikçi ve nihai tüketici arasında olan satış sürecini yöneten bir rol üstlenen dropshipping, tüm ticari fonksiyonlarda önemli gider kalemleri olan depolama, envanter yönetimi ve çeşitli lojistik süreçleri yönetmek zorunda olmayan avantajlı bir iş modeli olarak öne çıkıyor.

Akredite KOBİ Danışmanı Fatma Temel, bu iş modelinde e-satıcıların belirlediği pazarlarda tüm hukuki süreçlere uygun şekilde ticaret yapabildiğini söyledi. Dropshipping modelinde e-satıcıların tüketici alışkanlıkları, ürün ve piyasa trendlerini dikkate alarak ürün kategorileri belirleyip planlı bir şekilde üreticilere ulaştığını dile getiren Fatma Temel, “Dropshipping, ticaret hayatına yeni bakış açıları getirerek yeni nesil pazarlama ve satış gibi konuları üstleniyor. Çünkü bu iş modeli çerçevesinde pazar araştırması ve tüketici alışkanlıklarının maksimum seviyede analizi, o pazarın şartlarına uygun bir davranış modellemesi ile global ticari şartlara uygun hareket ediliyor. Dropshipping yapan firmalar sahip oldukları ticari veriler sayesinde günümüzde Ar-Ge ve inovasyon yatırımları için ciddi bir veri deposu haline geldi” dedi.

Güvenlik anlaşması zorunluluğu ile tedarik süreci garantileniyor

Londra Merkezli e-ihracat şirketi Yes Tech Ltd’nin kurucusu Yiğit Esen, bu alana girecek firmaları başarıya taşıyacak en önemli etkenin güvenilir olmak olduğunu söyledi. Bu iş modelinde firmaların birer e-satıcı olarak tedarikçileri ile güvenlik anlaşması yapması zorunlu olduğunu söyleyen Yiğit Esen “Sırasıyla pazar araştırması ve ürün secimi, tedarikçi bulma, mağaza kurma ve ürün listeleme, siparişi ve ürün tutarını tedarikçiye aktarma, tedarikçinin ürünleri alıcıya göndermesi ile birlikte dropshipping süreci tamamlanıyor. Tedarikçi için yeni bir satış̧ alanı ve hacim yaratan dropshipping e-ticaret modeli, zincir içerisindeki tüm taraflar için kazançlı oluyor. E-satıcılar farklı sektörlerdeki tedarikçilerle aynı anda çalışma imkanı olduğu için en kaliteli ve profesyonel ürünler piyasaya sunuluyor ve ürün geliştirme süreçleri daha kontrollü ve güçlü hale geliyor” diye konuştu.

E-ihracat için kurulan Yes Tech, dropshipping ile hızlı büyüyor

Temelleri pandemi sürecinden önce atıkları ancak resmi olarak 2023 yılın ilk çeyreğinde e-ihracat firması olarak kurulan Yes Tech’in de dropshipping sayesinde hızlı bir büyüme ivmesi yakaladığını belirten Yiğit Esen, şöyle devam etti: “Pandemi sürecinde edindiğimiz bilgi ve tecrübelerle firmamızı yeni e-ihracat modeliyle faaliyete geçirdik. Dropshipping alanında yatırım ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Şirket olarak bu iş modeliyle satışını gerçekleştirdiğimiz ilk ürün ise golf malzemeleri oldu. Öne öne çıkan kategoriler ev dekor, bahçe malzemeleri ve outdoor ürünler oluyor. Son gelişmeler çerçevesinde iş süreçlerimizi yapay zekâ ile geliştirebilecek tüm iş modellerini bir demoyla deniyoruz. Avrupa’daki pazar payımızı arttırmanın yanı sıra Türkiye’de üretilen ürünlerin de bu iş modeli ile yüksek katma değer yaratacak şekilde Avrupa pazarında yer alması için girişimlerimiz devam ediyor.”

 

Şehirler