Anadolu güven endeksi Mart’ta geriledi
Anadolu Üniversitesi tarafından geliştirilen ve yenilikçi metotlarla ekonomiye duyulan güveni ölçen Anadolu Güven Endeksi, Mart 2025'te bir önceki aya göre düşüş gösterdi. Bloomberg haberleri üzerinden doğal dil işleme teknikleriyle günlük olarak hesaplanan endeks, Mart ayında 0,4 puan azalarak 97,2 seviyesine geriledi ve 100 kritik eşiğinin altında kaldı.
TEMEL AKBAŞ / ESKİŞEHİR
Anadolu Üniversitesi'nin Mart 2025 Haber Bülteni'ne göre, aynı dönemde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hesaplanan Ekonomik Güven Endeksi ise yükseliş kaydetti. TÜİK endeksi, Şubat ayına göre 1,6 puan artarak 100,8 seviyesine ulaştı ve ekonomiye dair pozitif güven eşiğini aştı.
Yenilikçi bir gösterge
Anadolu Güven Endeksi, geleneksel anket tabanlı güven endekslerinden farklı bir yaklaşım sunuyor. Web tabanlı ve yüksek frekanslı (günlük) olması sayesinde ekonomik olaylara daha hızlı tepki verebiliyor ve kısa vadeli gelişmelere karşı daha yüksek bir duyarlılık gösteriyor. Bu yöntem, standart anketlerde karşılaşılan örneklem büyüklüğü maliyeti, anket yanlılığı veya cevaplayıcı yükü gibi sorunları ortadan kaldırıyor. Endeks, 100'ün üzerindeyken ekonomiye güvenin pozitif, altındayken negatif, 100 seviyesindeyken ise nötr olduğunu gösteriyor.
Anadolu Güven Endeksi, Prof. Dr. Hasan Murat Ertuğrul (Anadolu Üniversitesi), Doç. Dr. Onur Polat (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi) ve Doç. Dr. Burçhan Sakarya (Başkent Üniversitesi) tarafından yürütülen ve Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) tarafından desteklenen bir çalışma kapsamında geliştirildi. Bu endeksin, mevcut standart göstergeleri tamamlayıcı bir nitelik taşıdığı belirtiliyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.