Adana’dan Hollanda’ya topraksız sera OSB’ye yatırım çağrısı

ATO Başkanı Atila Menevşe, Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet’e topraksız tarımda rekabetçi ülkelerden olan Hollanda’nın, Adana’da kurulacak sera OSB'ye yatırım yapabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Adana’dan Hollanda’ya topraksız sera OSB’ye yatırım çağrısı

ADANA - Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet’e Adana Ticaret Odası’na (ATO) yaptığı ziyarette, ATO’nun öncülüğünde kuruluş çalışmaları devam eden ve topraksız tarım yapılacak sera OSB’ye yatırım teklif edildi. ATO Başkanı Atila Menevşe, kentin demografik yapısı, ulaşım ve lojistik avantajları, sanayi ve ticaret hacmi ile yatırım olanakları hakkında bilgi verdi. ATO’nun 30 bini aşkın üyesi ve 46 farklı meslek komitesi bulunduğunu vurgulayan Menevşe, Çukurova’nın çok verimli topraklara sahip olduğunu, bu sebeple özellikle tarım ve tarıma dayalı sanayi konusunda ekonomik faaliyetlerin geliştiğini kaydetti.

“Sera OSB’de yatırımlar 5 ay içinde başlayacak”

Başkan Menevşe, Adana’nın coğrafi konumu, denizyolu, karayolu, demiryolu ve yakın bir zamanda hizmete girecek olan Uluslararası Çukurova Havalimanı ile Ortadoğu ve Avrupa arasında tam bir köprü görevi üstleneceğini ifade etti. Menevşe, kentte ihtisas OSB’lerin kurulduğunu, ATO’nun projelerinden biri olan ve ‘topraksız-modern tarım’ yapılacak tarım (sera) ihtisas organize sanayi bölgesinin yakın bir zamanda yatırıma açılacağını dile getirdi. Topraksız tarımda rekabetçi ülkelerden olan Hollanda’nın, bu alanda Adana’ya yatırım yapabileceğini söyleyen Menevşe, “Adana’nın deniz kıyısında bulunan Karataş ilçesine 3 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulan Sera OSB’nin tüm yasal prosedürleri tamamlandı. Yatırımcılar avans ödemelerini yaparak yer tahsisi talebinde bulundu. Bir engelle karşılaşmazsak 4-5 ay gibi kısa bir süre içerisinde burada modern tarım yatırımlarına başlanacak” dedi.

Hollanda’nın halihazırda topraksız tarımda ileri bir teknolojiye sahip olduğunu bildiklerini ifade eden Menevşe, tarım konusunda Türkiye’nin en çok bilgi sahibi kentlerinden olan Adana’da ilk defa hayata geçecek olan Sera İhtisas OSB’nin, geleneksel bilgiyi, modern teknoloji ile buluşturarak tarım sektörüne yeni bir soluk getireceğini, oluşacak kümelenme sayesinde ihracatta önemli bir adım atılacağını kaydetti. Adana’nın tekstil, kimya, gıda, makine, mobilya, ayakkabıcılık sanayiinde geliştiğini, katma değerli ürünler üretildiğini anlatan, Türkiye- Hollanda arasında 12-15 milyar dolarlık ticaret hacminde kentin 150 milyon dolarlık paya sahip olduğuna dikkat çeken Menevşe, bu rakamın yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Konuk Büyükelçi Marjanne de Kwaasteniet ise sıfır atıklı üretime önem verdiklerini, Adana’da üretim yapan çeşitli firmalarla temaslarda bulunacaklarını, yatırım olanaklarını değerlendireceklerini söyledi.