ABD’ye mobilya ihracatını artıran sektör, krizi fırsata çevirmek istiyor
Mart ayında ABD’ye gerçekleştirdiği ihracatta yüzde 12’lik artışa imza atan Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü, vergi gelişmelerini dikkatle izleyip olası fırsatları değerlendirerek pazarda avantaj sağlamak için destek bekliyor.
MERSİN/EKONOMİ
Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörünün mart ihracatı, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,4 azalışla 672 milyon 716 bin dolar oldu. Sektör, yılın ilk çeyreğinde 2024’e göre yüzde 2,1 azalışla 1 milyar 888 milyon 457 bin dolarlık ihracat geliri elde etti. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ise martta yüzde 8’lik artış kaydederek 83 milyon 559 bin dolarlık dış satım yaptı. Ocak-Mart döneminde ise 234 milyon 637 bin dolarlık ihracata ulaşan AKAMİB, yüzde 3’lük artış sağladı. Türkiye geneli mart ihracatında en başarılı ilk 5 pazar Irak, Birleşik Krallık, ABD, Libya ve Almanya oldu. Libya’ya yüzde 117, Fas’a yüzde 33, Romanya’ya yüzde 13, ABD’ye yüzde 12’lik ihracat artışları dikkat çekti. Bu dönemde AKAMİB ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı. Irak’ı Almanya, Libya, Romanya ve Suriye takip etti. Lübnan’a yüzde 365, Suriye’ye yüzde 121, Libya’ya yüzde 175, Fas’a yüzde 68 ve Suriye’ye yüzde 45’lik ihracat artışı görüldü. Hedef pazarlardan ABD’ye yapılan ihracatta yüzde 12’lik artış kaydedildi.
“İhracatçıları destekleyecek mekanizmalar gerekli”
Türkiye geneli sektör ihracatında daralmanın sınırlı kaldığını, birliğinin ise büyüme ivmesini artırdığını belirten AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, “Bu başarıda komşu ülkelerle olan iyi ilişkilerimiz ve Türk ürünlerine artan talep etkili oldu. Irak ve Birleşik Krallık’tan sonra en güçlü 3’üncü pazarımız olan ABD, katma değerli ürünler için büyük fırsat sunuyor. ABD’nin vergi hamlelerini dikkatle izleyerek, olası fırsatları değerlendirmeye çalışacağız. Kaliteli üretim ve ürün çeşitliliğimizle bu pazarda etkili olabiliriz. Ancak, rekabetçi fiyatlara sahip olmak bu fırsatı avantaja çevirmek için kilit bir rol oynuyor. Hangi pazar olursa olsun, fiyat avantajı şart. Olası fırsatları değerlendirmemiz için ihracatçıları destekleyecek mekanizmalar gerekli” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.