Bugünlerde evde yapmaya çalışıyoruz: Ekmek
Salgın günlerinde zorunlu evde kalırken en çok uğraşılanların başında ekmek geliyor...
Faruk ŞÜYÜN
Salgın günlerinde zorunlu evde kalırken en çok uğraşılanların başında ekmek geliyor. Kendi ekmeğimizi yapma çabalarının örnekleriyle dolu sosyal medya… Besleyici bir ekmek istiyorsak bunun kaynağının tam tahıl unu olması ve hamurunun da mayalanması gerekli. Bunun için de ekşi maya lâzım. Aslında unu suyla karıştırıp birkaç gün beklerseniz ekşi maya elde edersiniz. Ancak, onu beslemek de gerekiyor. “Maya beslemek” günümüzün gözde uğraşları arasında. Bu arada, “nenemin nenesi de bu mayayı kullanıyordu” cümlesinin iyi bir ekmeğin sırrı olduğu düşünüldüğünden (gerçek de) yıllanmış maya bulmaya çalışılıyor.
Çok değil bundan yarım asır önce bütün ekmekler, ekşi maya ile pişiriliyordu. Bu da en az üç saat gibi uzun bir fermantasyon süreci gerektiriyordu. Şimdilerde bu süre, instant mayalarla 40 dakikaya kadar inmiş durumda… Peki gerçek ekşi maya ne yapıyor? Bu ekşi mayayla pişirilen ekmekler, sıkça duyduğumuz “probiyotik”leri bulunduran ürünler haline geliyor. Glisemik endeksleri de diğer mayayla hazırlanmış ekmeklere göre düşük oluyor… Sonuçta ekmek, kültürümüzdeki en önemli kavramlardan birisi. Neredeyse 6 bin yıldır mayalanıyor. Atasözlerimiz ve deyimlerimiz arasında üzerine söylenenler o kadar çok ki… Tahıl ambarı Anadolu’da yaşayanlar için, yemeğin diğer adı, daha doğrusu ta kendisi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.