Beş yüzyıldır keyifle içiyoruz: Kahve
Osmanlı döneminde Ramazan hazırlıklarını anlatan kitaplarda “herkes kudretine göre Ramazan’da kullanılmak üzere zarif kahve zarf ve fincanları, su bardakları, kıymetli kaşıklar alır” diye yazar...
Faruk ŞÜYÜN
Yemek sonralarında sohbetlerimize eşlik eden, kültürümüzün vazgeçilmez unsurlarından biridir kahve. Kokusuyla bile mutluluk veren, bir fincanının kırk yıl hatırı olan kahvenin, Ramazan kültüründeki yeri de önemlidir. Osmanlı döneminde Ramazan hazırlıklarını anlatan kitaplarda “herkes kudretine göre Ramazan’da kullanılmak üzere zarif kahve zarf ve fincanları, su bardakları, kıymetli kaşıklar alır” diye yazar. Kahve, dünya ticaretinde petrolden sonra ikinci ürün. Anavatanı Etiyopya’nın Kaff a bölgesi… 10. yüzyıldan beri önce tıbbi amaçlar, sonra keyif için tüketiliyor. Öyle olunca da içerken höpürdetmek ayıplanmıyor, hatta kokusunu, aromasını, tadını, kalitesini daha iyi anlamak için öneriliyor. Dünya kahve piyasasına Arabica ve Robusta kahveler hâkim… Kahvenin toplum hayatına en büyük etkisi “kahvehane”leri yaratması. Kahvehaneler tüm dünyada ve elbette bizim topraklarımızda da gündelik yaşamı etkilemiş, birçok değişimin temellerinin atıldığı mekânlar. İstanbul’da ilk kahvehane 16. yüzyılın ortalarında açılıyor, Osmanlı döneminde kahve satışı zaman zaman yasaklanıyor. Türk kahvesini bir dünya markası yapmak için Türk Kahvesi Kültür ve Araştırmaları Derneği yoğun uğraş veriyor. İnanıyorum ki kahvemiz, bütün dünyada tanınıp yaygınlaşacak, herkes o keyfi bir gün yaşayacak.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.