OVP

Türkiye'nin ekonomide 3 yıllık yol haritası Orta Vadeli Program (OVP) ile belli oldu. İşte OVP'deki hedefler, analizler, yorumlar...

İhracatta 15 hedef ülke belirlendi
Ticaret Bakanlığı, Uzak Ülke Stratejisi kapsamında ihracatın menzilini 8 bin kilometreye çıkartmayı hedeflerken, 15 uzak ülke belirledi.
128 kamu üniversitesine 58 milyar lira bütçe
OVP'ye göre 128 kamu üniversitesine 57,7 milyar lira bütçe ayrılması planlandı. En fazla ödeneği alan üniversiteler ise Ankara, İstanbul ve Hacettepe oldu.
Servet Yıldırım: İki trilyon dolarlık ekonomi olacaktık, 925 milyar ile yetineceğiz
Türkiye bundan yaklaşık 10 yıl önce 2023 hedeflerini açıkladığında ekonominin 2 trilyon dolar, kişi başı milli gelirin 25 bin dolar ve ihracatın ise 500 milyar dolar olması öngörülüyordu.
Fatih Özatay: Yeni OVP’de potansiyelimizin üzerinde bir büyüme öngörülüyor
2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) dün açıklandı. Dikkatimi çeken birkaç nokta şöyle: Birincisi, büyüme oranına ilişkin yapılan tahmin oldukça iddialı.
Alaattin Aktaş: OVP’ye güvenip yola çıkan yolda kalır!
Adeta "İçeriğinde kayda değer bir değişiklik yapamıyoruz, bari adını değiştirelim" dedik ve yılların orta vadeli programını 2019'da yeni ekonomi programı yaptık. Bu biraz canı sıkıldıkça ve yapacak bir şey bulamadıkça saçının şeklini ve rengini değiştiren kadınların yaklaşımı gibiydi.
Daha gerçekçi hedef daha gevşek para politikası
Orta Vadeli Program’da yıllarca tutturulamayan yüzde 5 enflasyon hedefinden vazgeçildi ve piyasanın daha gerçekçi bulduğu enflasyon tahminlerine yer verildi. Ancak tek haneli enflasyona 2022’de bile ulaşılamayacağını düşünen piyasa uzmanları iyimser buldukları OVP’yi daha gevşek bir para politikasının da işaret olarak yorumladı.
Ekonomistlere göre OVP fazla iyimser
Ekonomistler, enflasyon tahminlerinin, önceki programa göre oldukça yukarıda olmasına rağmen, 2022 için tek haneli enflasyon tutturulmasının zor bir hedef olduğu görüşünde.
Yurt içi borçlanmada TL'ye ağırlık verilecek
Orta Vadeli Program'a göre, yurt içi döviz ve altın cinsi borçlanmaların ise piyasa koşulları çerçevesinde kademeli olarak azaltılması hedefleniyor.