MÜSİLAJ

MÜSİLAJ

Halk arasında deniz salyası olarak bilinen Müsilaj sorunu gündemdeki yerini koruyor. 22 eylemden oluşan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı’nı çerçevesinde temizleme işlemleri başladı.

Müsilaj için bilim kurulu oluşturuldu
Marmara'daki müsilaj için oluşturulan bilim kurulu başkanlığına Prof. Dr. Hasan Mandal getirildi.
Yeni genelge: Atık su arıtma tesislerinin deşarj standartlarına kısıtlama
Bakanlık tarafından Marmara Denizi Eylem Planı Kapsamında Deşarj Standartlarında Kısıtlama Genelgesi yayımlandı. Genelgeyle, Marmara Denizi'ndeki atık su arıtma tesislerinin deşarj standartlarına kısıtlama getirildi.
5 bin 738 metreküp müsilaj temizlendi
Bakan Kurum, Marmara Denizi'nden toplam 5 bin 738 metreküp müsilaj temizlendiğini açıkladı. Kurum, "Dün yapılanlarla birlikte 5 bin 565 denetimi tamamladık. Online takip ettiğimiz denetimlerimizde, 1584 atık su numunesini inceledik." dedi.
Bakan Kurum: 16 işletme faaliyetten men edildi
Bakan Kurum, bugüne kadar 5 bin 306 metreküp müsilaj toplandığını duyurdu. Kurum, "Yaptığımız denetimlerle Yalova'da 3, Balıkesir'de 3, Tekirdağ'da 9, Kocaeli'de 1 işletme olmak üzere 16 işletme faaliyetten men edildi." açıklaması yaptı.
Müsilaj temizleme çalışmaları sürüyor
İstanbul'un Anadolu Yakası sahillerinde, ters esen rüzgarın etkisiyle bugün yoğun bir müsilaj tabakası görülmedi. Caddebostan Sahilinde bazı yerlerde birikmeler olduğu gözlenirken belediye ekipleri temizleme çalışmalarını sürdürdü. Marmara Adası sahilinde de müsilaj temizleme çalışması devam ediyor.
Müsilaj etkisi: Marmara'da deniz çayırı yok olma tehlikesi altında
Endemik ve hassas bir tür olan, denizlerin akciğeri olarak tanımlanan, deniz canlılarının yumurtalarını bıraktıkları, beslenme ve barınma alanı olan 'deniz çayırı'nın üzerinin tamamen müsilajla kaplandığını tespit ettiklerini bildiren Deniz biyoloğu Prof. Dr. Taşkın, "Deniz çayırı ışık alamıyor, bu nedenle fotosentez yapamıyor. Çayır tamamen yok olma tehlikesi altında." dedi.
Müsilaj için robotik denizaltı önerisi
İnsansız denizaltı araçları üretimi yapan Hoytek firmasından, Marmara Denizi'ndeki müsilaj temizleme çalışmaları için robotik denizaltı önerisi geldi. Genel Müdür Bertan Tezcan, “Dalgıçlar en fazla 20 metrede sağlıklı görev yapabilir. Oysa su altı robotlarımız istenilen derinliğe inerek, numune toplayabilir” dedi.
Kurum: 9 günde 3 bin 539 metreküp müsilaj temizlendi
Bakan Kurum, Marmara Denizi'nden 9 günde 3 bin 539 metreküp müsilaj temizlendiğini açıkladı.