ENFLASYON

Fiyat gelişmelerine dair son dakika haberlere, analizlere ve beklentilere tarafsız ve objektif yayıncılık farkıyla 'bir bakış'ta erişin...

Enflasyon Nedir?

(Inflation) Fiyatlar genel seviyesindeki sürekli, genel ve hissedilir artış eğilimi­dir. Enflasyon, tüketici ve üretici fiyat gelişmelerini gösteren ve TÜİK tarafından yayımlanan resmi endeksler ile öl­çülmektedir. Fiyatların genel düzeyi eko­nomideki temel dengelerin bulunduğu konumu yansıtır. Arz ve talep arasındaki bir dengesizlik varsa fiyatlar değişmeye başlar. Örneğin talep artarken arz sabit kaldığında fiyatlar yükselir. Üreticiler artan fiyatlardan yararlanmak için üreti­mi ve arzı arttırdıklarında fiyat düzeyleri geriler. Ekonomi ve fiyatlar konusundaki beklentiler ve genel psikolojik ortam da fiyatlar genel düzeyinin belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Türkiye’de İkinci Dünya Savaşı sırasında ve 1973-2003 döneminde enflasyon oranları yüksek olmuştur. Yıllık enflasyon oranları 1980 ve 1994 kriz yıllarında yüzde 100’ü aş­mış ama bir hiperenflasyon dönemi ya­şanmamıştır. Aylık enflasyon oranları, belirli bir aydaki fiyat düzeyinin, önceki aydaki düzey ile karşılaştırılarak hesap­lanır. Belirli bir ayın enflasyon oranı, sonraki ayın üçüncü günü açıklanır. Bu gün tatile denk geldiğinde açıklama bir sonraki günde yapılır. Kamuoyu en çok tüketici fiyatları enflasyonu ile ilgilenir. Üretici fiyatları, orta vadede enflasyonist eğilimleri tespit etmekte kullanılır.

Enflasyonun tanımını açıklayan bu metin Ansiklopedik Ekonomi & İş Hayatı Sözlüğü'nün Enflasyon teriminden alınmıştır. Enflasyon hakkında daha detaylı bilgi için Enflasyon Nedir, Enflasyon Hakkında Detaylı Bilgi sayfasına bakabilirsiniz.

İstanbul'un enflasyonu 18 yılın zirvesinde
İstanbul'da perakende fiyatlar kasım ayında aylık bazda yüzde 4,71, yıllık bazda yüzde 24,05 artış kaydetti.
Beklenti altında gelen enflasyonda 'çip' detayı
Ekonomistler ekim ayı enflasyon verilerini ve 18 Kasım'daki faiz toplantısına ilişkin tahminlerini paylaştı.
Ekimde fiyatı en çok artan ürün, kadın hırkası oldu
Tüketici fiyatları bazında ekimde en fazla fiyat artışı yüzde 48,26 ile kadın hırkası, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 34,68 ile limonda görüldü.
Kömüre iki ayda yüzde 72 zam geldi
Isınma ihtiyacını kömür ve odun ile karşılayanlar yüksek zamlarla karşı karşıya kaldı. İki ayda kömüre yüzde 72, oduna yüzde 33, sobaya ise yüzde 31 zam geldi.
Yeniden değerleme oranı belli oldu
2022 yılında vergi ve cezalar ne kadar artacak?
Kasım ayı kira zam oranı belli oldu
Kasım ayı kira zam oranı, 12 aylık ortalama TÜFE olan yüzde 17,09 üzerinden belirlenecek.
Üretici enflasyonu 19 yılın rekorunu kırdı
Tüketici enflasyonu ekimde yıllık yüzde 19,89’a yükselerek beklentilerin altında kalsa da üretici enflasyonu yüzde 46,31 ile 19 yılın en yüksek seviyesinde. Üretici tüketici enflasyonu makası da 26.42’ye çıkarken üreticide kasımda da artması beklenen maliyetin tüketici enflasyonu üzerindeki baskısı da artıyor.
Enflasyona yeni zirve yaptırması beklenen 5 unsur
Piyasa anketleri ve ekonomist beklentilerine göre, TÜFE ekim ayında yüzde 20'yi aşacak. 5 temel unsurun enflasyona ekimde yeni zirve yaptırması bekleniyor.