ENFLASYON

Fiyat gelişmelerine dair son dakika haberlere, analizlere ve beklentilere tarafsız ve objektif yayıncılık farkıyla 'bir bakış'ta erişin...

Enflasyon Nedir?

(Inflation) Fiyatlar genel seviyesindeki sürekli, genel ve hissedilir artış eğilimi­dir. Enflasyon, tüketici ve üretici fiyat gelişmelerini gösteren ve TÜİK tarafından yayımlanan resmi endeksler ile öl­çülmektedir. Fiyatların genel düzeyi eko­nomideki temel dengelerin bulunduğu konumu yansıtır. Arz ve talep arasındaki bir dengesizlik varsa fiyatlar değişmeye başlar. Örneğin talep artarken arz sabit kaldığında fiyatlar yükselir. Üreticiler artan fiyatlardan yararlanmak için üreti­mi ve arzı arttırdıklarında fiyat düzeyleri geriler. Ekonomi ve fiyatlar konusundaki beklentiler ve genel psikolojik ortam da fiyatlar genel düzeyinin belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Türkiye’de İkinci Dünya Savaşı sırasında ve 1973-2003 döneminde enflasyon oranları yüksek olmuştur. Yıllık enflasyon oranları 1980 ve 1994 kriz yıllarında yüzde 100’ü aş­mış ama bir hiperenflasyon dönemi ya­şanmamıştır. Aylık enflasyon oranları, belirli bir aydaki fiyat düzeyinin, önceki aydaki düzey ile karşılaştırılarak hesap­lanır. Belirli bir ayın enflasyon oranı, sonraki ayın üçüncü günü açıklanır. Bu gün tatile denk geldiğinde açıklama bir sonraki günde yapılır. Kamuoyu en çok tüketici fiyatları enflasyonu ile ilgilenir. Üretici fiyatları, orta vadede enflasyonist eğilimleri tespit etmekte kullanılır.

Enflasyonun tanımını açıklayan bu metin Ansiklopedik Ekonomi & İş Hayatı Sözlüğü'nün Enflasyon teriminden alınmıştır. Enflasyon hakkında daha detaylı bilgi için Enflasyon Nedir, Enflasyon Hakkında Detaylı Bilgi sayfasına bakabilirsiniz.

JPMorgan, Türkiye için enflasyon tahminini yükseltti
JP Morgan, 2022 yıl sonu için TÜFE beklentisini yüzde 49,5'ten yüzde 63,1'e çıkardı. 2023 yıl sonu için TÜFE tahminini de yüzde 19,0'dan yüzde 22,5'e yükseltti.
Enflasyon açıklaması: Bu kadar artış beklemiyorduk
"Enflasyon, tahminlerimizi zorlayarak yüksek çıktı. Bu kadar artış beklemiyorduk." diyen Bakan Bilgin, "Tahminimiz, yapılan hesaplamalar aralık ayından itibaren enflasyonun inişe geçeceğini, önümüzdeki ocak, şubatta Türkiye'nin daha iyi yere geleceğini söylüyor." ifadelerini kullandı. Bilgin, EYT meselesinin masada olduğunu da söyledi.
Enflasyon yüzde 78,6'ya çıktı
Enflasyon yüzde 78,6'ya çıktı
TÜİK, haziran enflasyonunu açıkladı. Tüketici fiyatları aylık yüzde 4,95 artarken, yıllık enflasyon yüzde 78,62'ya çıktı. Enflasyona en fazla katkı kamunun ayarladığı fiyatlardan geldi. Elektrik, doğalgaz ve içki ile sigaradaki vergi artışlarının yanı sıra çay, şeker ve sütteki zamlar haziran enflasyonunu belirledi.
Hizmet sektöründe enflasyon, yüzde 90’a dayandı
Hizmet üretici fiyat endeksi, bu yılın Mayıs ayında aylık bazda yüzde 6,94, yıllık yüzde 89,96 artış gösterdi.
Enflasyon beklentisinde 6,5 puanlık artış
Merkez Bankası tarafından açıklanan Piyasa Katılımcıları Anketinde yıl sonu için TÜFE beklentisi bir önceki anket dönemine göre yaklaşık 6,5 puanlık artışla yüzde 64,59'a yükseldi. Dolar/TL için ise yıl sonu beklentiler 18,89'a çıktı.
Enflasyon 24 yılın zirvesinde: 73,5
Fiyat artışları mayısta piyasa beklentilerin altında kaldı. Yüzde 5'e yakın artması beklenen TÜFE, aylık yüzde 2,98 atış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 73,5 ile 24 yılın zirvesine çıkarken, ÜFE-TÜFE makası 58,7 puan ile rekor seviyeye yükseldi. Bu arada TÜİK, mayıs ayı itibariyle madde sepeti yayımlamayı bıraktı.
Memur ve emeklinin zam oranı netleşiyor
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve emeklinin maaş zam oranları da netleşmeye başladı.
Nisan ayının zam şampiyonu kuru soğan oldu
Nisanda fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan, en çok düşen salatalık oldu.