ENFLASYON
Fiyat gelişmelerine dair son dakika haberlere, analizlere ve beklentilere tarafsız ve objektif yayıncılık farkıyla 'bir bakış'ta erişin...
Enflasyon Nedir?
(Inflation) Fiyatlar genel seviyesindeki sürekli, genel ve hissedilir artış eğilimidir. Enflasyon, tüketici ve üretici fiyat gelişmelerini gösteren ve TÜİK tarafından yayımlanan resmi endeksler ile ölçülmektedir. Fiyatların genel düzeyi ekonomideki temel dengelerin bulunduğu konumu yansıtır. Arz ve talep arasındaki bir dengesizlik varsa fiyatlar değişmeye başlar. Örneğin talep artarken arz sabit kaldığında fiyatlar yükselir. Üreticiler artan fiyatlardan yararlanmak için üretimi ve arzı arttırdıklarında fiyat düzeyleri geriler. Ekonomi ve fiyatlar konusundaki beklentiler ve genel psikolojik ortam da fiyatlar genel düzeyinin belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Türkiye’de İkinci Dünya Savaşı sırasında ve 1973-2003 döneminde enflasyon oranları yüksek olmuştur. Yıllık enflasyon oranları 1980 ve 1994 kriz yıllarında yüzde 100’ü aşmış ama bir hiperenflasyon dönemi yaşanmamıştır. Aylık enflasyon oranları, belirli bir aydaki fiyat düzeyinin, önceki aydaki düzey ile karşılaştırılarak hesaplanır. Belirli bir ayın enflasyon oranı, sonraki ayın üçüncü günü açıklanır. Bu gün tatile denk geldiğinde açıklama bir sonraki günde yapılır. Kamuoyu en çok tüketici fiyatları enflasyonu ile ilgilenir. Üretici fiyatları, orta vadede enflasyonist eğilimleri tespit etmekte kullanılır.
Enflasyonun tanımını açıklayan bu metin Ansiklopedik Ekonomi & İş Hayatı Sözlüğü'nün Enflasyon teriminden alınmıştır. Enflasyon hakkında daha detaylı bilgi için Enflasyon Nedir, Enflasyon Hakkında Detaylı Bilgi sayfasına bakabilirsiniz.