Tahıl koridoru anlaşması 60 gün uzatıldı

TASS ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grushko, Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasının 60 gün süreyle uzatıldığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Tahıl koridoru anlaşması 60 gün uzatıldı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, Ukrayna'nın abluka altındaki Karadeniz limanlarından tahıl ihracatı yapılmasına olanak sağlayan tahıl koridoru anlaşmasının 60 gün süreyle uzatıldığını ifade etti. Grushko'nun açıklaması TASS ajansında yayımlanan haberde yer aldı.

Anlaşma daha önce Kasım ayında 120 gün süreyle uzatılmıştı. Geçen yıl Temmuz ayında Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğuyla imzalanan Karadeniz tahıl anlaşması Rusya'nın işgali nedeniyle abluka altında kalan Ukrayna limanlarından yeniden tahıl ihracatı yapılmasına olanak sağlamıştı.

MSB: Taraflar arası görüşmeler sürüyor

TASS haber ajansında yer alan habere rağmen, Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Karadeniz tahıl koridorunun anlaşmaya uygun şekilde uzatılması için taraflar arası görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

MSB açıklamasında Rusya'nın anlaşmanın 60 gün süreyle uzatılmasına destek verdiği ifade edilerek, görüşmelerin devam ettiği ifade edildi.

Açıklamada, "Tahıl girişiminin... tarafların talepleri de dikkate alınarak, anlaşmaya uygun şekilde uzatılması için sayın cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda sayın bakanımız muhataplarıyla ve ilgili makamlar da kendi aralarında görüşmelere ve koordinasyona devam etmektedir" denildi.

Gruşko: Verilen tüm sözler yerine getirilmeli

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, 60 gün süreyle uzatılan Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili verilen tüm söz ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Aleksandr Gruşko, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz'da İstanbul'da yapılan Tahıl Koridoru Anlaşması'na değinerek, 18 Mart'ta sona erecek bu anlaşmanın uzatılması yönünde dün karar alındığını anımsattı.

Gruşko, "Gerçekten anlaşma uzatıldı. Anlaşmanın 60 güne uzatılması konusunda mutabık kalındı. Anlaşmanın paket halinde olduğu teyit edildi. Anlaşma aynı şartlar doğrultusunda uzatıldı." dedi.

Anlaşmanın ileride uygulanması gerektiğini vurgulayan Gruşko, şunları kaydetti:

"Süreç yavaş devam ediyor. En yoksul ülkelere ücretsiz vermeye hazır olduğumuz gübrelerimiz, birçok ülkenin limanlarında bulunuyor. Yapay engeller oluşturuldu. Anlaşmanın ikinci kısmının uygulanmasıyla ilgili olarak Rusya'ya verilen tüm söz ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi için ısrarla çabalayacağız. Burada, Rus tarım ürünlerinin uluslararası piyasalara sevkiyatına yönelik doğrudan ve dolaylı şekilde uygulanan tüm yaptırımların kaldırılması söz konusudur."

Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarında geçen yıl gerçekleşen patlamalara da değinen Gruşko, patlamaların soruşturulması konusunda herhangi bir ilerleme olmadığını aktardı.

Gruşko, "Rusya'nın katılımıyla soruşturmanın yapılması konusunda ısrar edeceğiz. Rusya, konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde bir karar taslağı hazırlıyor. Bu olayda noktanın koyulması, suçlu olanların bulunması gerekiyor. Bunlar hesap vermelidir. Olaya netlik kazandırmak için çabalayacağız." ifadesini kullandı.

Gürcistan ve Moldova'daki durum endişelendiriyor

Gürcistan ve Moldova'daki duruma değinen Gruşko, bu ülkelerdeki durumun kendilerini endişelendirdiğini belirterek, "Bunlar, ne yapılıp yapılmayacağını söyleyen Amerika'dan uzakta olan ülkelerdir. Bu ülkeler komşularımız. ABD ve ortakları, sınırlarımızda yeni gerilim noktaları oluşturmaya ve coğrafi nedenlerle Rusya Federasyonu'nun güvenlik çıkarları için kilit öneme sahip olan bu bölgelerde bir tür jeopolitik rekabet yaratmaya çalışıyor." diye konuştu.

Söz konusu ülkelerdeki olayların Batılı devletlerin sömürgeci yaklaşımını yansıttığını vurgulayan Gruşko, "Batılı ülkeler, empoze etme hakkına yalnızca kendilerinin sahip olduğunu düşünüyor. Bu, kesinlikle sömürgeci bir yaklaşım." değerlendirmesinde bulundu.

Küresel Ekonomi