Japonya'nın ihracatı 6 aydır artıyor
Japonya'nın ihracatı Mart ayında art arda altıncı ay yükselirken, ABD'nin kapsamlı gümrük vergisi tehdidi Japon şirketlerini sevkiyatlarını artırmaya itti ve ülkenin ihracata dayalı ekonomisinin görünümüne ilişkin endişeleri tetikledi.
Maliye Bakanlığı verilerine göre, toplam ihracat Mart ayında yıllık bazda %3,9 artarak, piyasanın %4,5'lik medyan artış tahmininden daha az gerçekleşti ve Şubat ayındaki %11,4'lük artışa kıyasla yavaşladı.
Japonya'nın en büyük ihracat noktası olan ABD'ye yapılan sevkiyatlar Mart ayında bir önceki yıla kıyasla %3,1 artarken, elektronik parçalar %35,8, ilaçlar %29,7 ve otomobiller %4,1 artış gösterdi.
Norinchukin Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Takeshi Minami, ABD'ye gümrük tarifeleri öncesinde yapılan sevkiyatların etkisinin otomobiller için çok belirgin olmadığını çünkü otomobil üreticilerinin üretim planlarını hızlı bir şekilde değiştirmelerinin zor olduğunu söyledi.
Minami, "İleriye baktığımızda, ABD'nin gümrük vergileri sadece ihracatı yavaşlatmakla kalmayıp aynı zamanda ihracat odaklı şirketlerdeki ücretleri de aşağı çekebilir. Bu durum, reel ücret artışının iç tüketime dayalı mütevazı bir ekonomik toparlanmayı teşvik etmesi senaryosunu raydan çıkarma riskini doğurabilir" diye konuştu
ABD'nin ticaret tarifeleri Japonya'nın endüstriyel tedarik zincirlerini, özellikle de ülkenin en büyük ihracat kalemi olan otomobilleri sarsıyor. Japonya geçen yıl ABD'ye 21 trilyon yen değerinde mal ihraç etti ve otomobiller toplamın yaklaşık %28'ini temsil ediyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.