Japon otomotiv devi amiral gemisi için üretimi ABD'ye kaydırıyor
Otomotiv devi Nissan, Trump'ın gümrük vergileri nedeniyle amiral gemisi Rogue üretimini ABD'ye kaydırmayı planlıyor.
Japonya merkezli otomotiv şirketi Nissan, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı gümrük vergilerinin ardından amiral gemisi Rogue üretimi için ABD’de yatırım kararı aldı.
Otomotiv devi üretimi ABD'ye kaydırıyor
Nikkei'nin edindiği bilgiye göre Nissan Motor, Başkan Donald Trump tarafından getirilen yeni vergilerin etkisini sınırlamak amacıyla, Amerikan pazarına yönelik amiral gemisi aracının Japonya üretiminin bir kısmını yaz başında ABD'ye taşımayı düşünüyor.
Trump amacına ulaştı, Japonya'dan ilk transfer haberi geldi
Nissan Rogue spor amaçlı aracın bazı üretimi Fukuoka prefektörlüğündeki bir fabrikadan taşınacaktı. Bu, vergilerim duyurulmasından bu yana Japonya'dan bildirilen ilk transfer haberi oldu.
ABD'de araç satışı 1 milyona dayanmıştı
Nissan geçen yıl ABD'de tahmini 920.000 araç sattı. Bunların %16'sı veya yaklaşık 150.000 otomobil Japonya'dan ihraç edildi. Ana tesis olan Fukuoka fabrikasının yıllık üretim kapasitesi 500.000 araç olup yaklaşık 120.000 Rogue üretiyor.
Kararın tedarikçileri etkilemesinden endişe duyuluyor
Fukuoka'daki üretim kesintilerinin yerel ekonomiye, özellikle de küçük ve orta ölçekli parça tedarikçilerine olumsuz etki yapmasından endişe ediliyor.
Nissan, yerel tedarik zincirini sürdürmek için Japonya'da 1 milyon araç üretmesi gerekiyordu. Geçtiğimiz yıl Japonya'da tahmini olarak sadece 660.000 Nissan aracı üretildi ve yeni tarifeler daha fazla kesintiye yol açabilir.
Zayıf performansla boğuşan Nissan, Nisan ayından itibaren ABD üretim hatlarından bazılarındaki vardiyaları yarıya indirmeyi planlamıştı, bu da üretilen Rogue ve diğer modellerin sayısını azaltıyordu. Tarifeler nedeniyle şirket bu planları iptal etmeye ve bunun yerine üretimi artırmaya karar verdi.
Yüzde 25’lik vergiler maliyeti artırıyor
Trump'ın politikası, Japonya ve diğer ülkelerden ithal edilen otomobillere %25 oranında gümrük vergisi uygulanmasını öngörüyor. Bu da Fukuoka'da üretilen araçların ihracat maliyetini artırıyor.
Diğer otomobil üreticilerinden de aynı adım bekleniyor
Diğer Japon otomobil üreticileri de aynı yolu izleyebilir. Otomobil sektörü Japonya'da önemli bir endüstri. Ürün sevkiyatları gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık %10'una denk geliyor.
Japonya’da GSYİH düşüş endişesi
Üretimin yurtdışına taşınması GSYİH'da düşüşe yol açmasından endişe duyuluyor. Ülkenin endüstriyel tabanının boşaltılmasının büyük zorluklara neden olacağı yorumları yapılıyor.
Hükümet, küçük ve orta ölçekli otomobil parçası üreticilerinin operasyonlarını güçlendirmelerini desteklemeyi planlıyor. Yetkililer, otomotiv endüstrisinin yoğunlaştığı bölgelere gönderilecek.
Japon otomobil üreticileri de tarifelere karşı önlem almak için acele ediyor. Toyota Motor'un Kuzey Amerika yan kuruluşu, Meksika ve Kanada'dan yapılan ithalatlara da uygulanan tarifelerle ilişkili artan maliyetlerle başa çıkmada yerel parça üreticilerini destekleyeceğini söyledi. Toyota, şu an için ABD'deki mevcut satış fiyatlarını korumayı planlıyor.
Toyota, Japonya'dan ABD'ye en fazla otomobil ihraç eden şirket oldu Şirket, Japon tedarikçilerle "bir süreliğine faaliyetlerini sürdüreceğini" ve Japonya'dan yapılacak ihracatın nasıl yönetileceğini değerlendireceğini söyledi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.