IMF'nin danışacağı dokuz isimden biri Türk ekonomist oldu!
IMF’nin, girişimcilik ve büyüme alanlarında oluşturduğu yeni danışma kurulunda yer verdiği dokuz isimden biri; dünyanın önde gelen iktisatçılarından Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ufuk Akçiğit oldu.
Türkiye’nin Daron Acemoğlu’ndan sonra onun da öğrencisi olan, kalkınma, büyüme ve gelişme alanlarındaki önemli ekonomistlerinden Prof. Dr. Ufuk Akçiğit’e küresel alanda prestijli bir görev verildi.
Dünya Para Fonu (IMF) danışma kurulunda Akçiğit de yer aldı.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, girişimcilik ve büyüme konusunda bir danışma kurulu oluşturduklarını açıklarken, kurulda dünyadan 9 önemli isim yer aldı. Akçiğit’in yanı sıra kurulda yer alacak isimler şu şekilde oldu:
- Reema Bandar Al-Saud, Suudi Arabistan Krallığı ABD Büyükelçisi
- Marc Benioff, Salesforce CEO'su ve Kurucu Ortağı
- Ana Botín, Banco Santander İcra Kurulu Başkanı
- Natarajan Chandrasekaran, Tata Group Yönetim Kurulu Başkanı
- Margherita Della Valle, Vodafone İcra Kurulu Başkanı
- Tony O. Elumelu, Heirs Holdings Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı
- Robert Smith, Kurucu, Vista Equity Partners Başkan ve CEO’su
- Federico Sturzenegger, Arjantin Deregülasyon ve Devlet Dönüşümü Bakanı.
Danışma kurulu, yaklaşık her üç ayda bir Chatham House tarafından kuralları belirlenmiş bir şekilde toplantılar yapacak. Kurulda yapılacak görüşmeler, IMF'nin gündemini ve verimlilik artışına yönelik makroekonomik ve mali politikaları teşvik etmeyi amaçlayan politika araştırmalarını bilgilendirecek. Üyeler, daha güçlü orta vadeli ekonomik beklentileri destekleyecek.
Ufuk Akçiğit kimdir?
Ufuk Akçiğit, 1980 tarihinde Almanya’da doğduktan sonra ailesiyle birlikte memleketi Bursa’ya geri dönerek ilkokulu burada tamamladı. Anadolu liseleri sınavlarında Ankara Anadolu Lisesi’ni kazanan Akçiğit, ortaokul ve lise eğitimini yatılı okudu.
Üniversite sınavlarında Türkiye 26.sı olan Akçiğit, Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü burslu kazandı.
2003 yılında Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden lisans derecesini almasının yanında Koç Üniversitesi Rektör Özel Ödülü’nü de kazanan ünlü ekonomist, mezuniyeti sonrası Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Harvard, Stanford, Chicago, Stanford ve Yale Üniversitelerinin hepsinden kabul alarak lisansüstü eğitimi için tercihini MIT’den yana kullandı. MIT’de Daron Acemoğlu’ndan danışmanlık alan Ufuk Akçiğit, 2009 yılında “Sanayi Politikası ve Ekonomik Büyüme” konulu tezi ile doktora derecesi aldı.
2009 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olan Akçiğit, 2015 yılında Chicago Üniversitesi’ne geçti. 201’de Doçent ve 2019’da da Profesörlük unvanını kazandı.
2016’da lisans eğitimini tamamladığı Koç Üniversitesi’nden Seçkin Araştırma Görevlisi unvanı alan Akçiğit, 2019’da Asaf Savaş Akat İktisat Ödülü’nün de sahibi oldu.
2019’da Max Planck-Humboldt Araştırma Ödülüne, 2021’de John Simon Guggenheim Bursu ve Ekonometri Topluluğu (Econometric Society) üyeliğine, 2022’de Almanya’da Kiel Enstitüsü’nden Küresel Ekonomi Ödülü’ne ve Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’ne layık görüldü.
Ufuk Akçiğit, Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (National Bureau of Economic Research-NBER), Ekonomik Politika Araştırmaları Merkezi (Center for Economic Policy Research-CPER), Brookings Enstitüsü, Halle Enstitüsü, Rimini Ekonomik Analiz Merkezi üyeliklerine sahiptir.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.