IMF'den uyarı: Riskler yüksek, ani piyasa tepkileri olabilir
Uluslararası Para Fonu (IMF), jeopolitik risklerdeki artışın sermaye akışlarını yeniden şekillendirebileceğini ve varlık fiyatlarında ani düzeltmelere yol açarak küresel finansal istikrarı tehdit edebileceğini bildirdi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Küresel Finansal İstikrar Raporu'nun "Jeopolitik Riskler: Varlık Fiyatları ve Finansal İstikrar İçin Etkileri" başlıklı bölümünü yayımladı.
Raporda, jeopolitik risklerin yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiği belirtilerek, savaşlar, terör saldırıları ve devletler arası gerilimler gibi uluslararası ilişkileri ve ekonomik istikrarı bozabilecek potansiyel olumsuz olayları kapsayan jeopolitik risklerin son yıllarda belirgin şekilde arttığı kaydedildi.
Jeopolitik riskin, ticaret gerilimleri şeklinde de kendini gösterebileceğine dikkat çekilen raporda, ticaretle ilgili tedbirlerin mutlaka jeopolitik riskle ilişkilendirilmese de gümrük vergileri, ticaret savaşları ve yaptırımlar gibi ticari gerilimlerin jeopolitik nedenlerle uygulanabileceği, uluslararası ilişkileri ve ekonomik faaliyetleri etkileyebileceği aktarıldı.
Raporda, jeopolitik risklerdeki artışın birkaç kanal aracılığıyla makrofinansal istikrarı tehdit edebileceği belirtilerek, gerçekleşen veya potansiyel sınır ötesi ticaret ve finansal işlemler ya da askeri çatışmalar üzerindeki kısıtlamalar şeklinde kendini gösteren jeopolitik risklerdeki artışın sermaye akışlarının yeniden dağılımına yol açabileceği ve varlık fiyatlarında ani düzeltmelere neden olabileceği ifade edildi.
IMF'nin raporunda, varlık fiyatlarındaki olumsuz değişikliklerin finansal ve finansal olmayan kurumların likidite ve ödeme gücünü olumsuz etkileyerek, aynı zamanda olumsuz bir makrofinansal geri dönüşüm riskini artırarak makroekonomik istikrarı tehlikeye sokabileceği belirtildi.
Yükselen gerilimler borsaları ve kamu borçlanmasını etkileyebilir
Konuya ilişkin IMF yetkilileri tarafından hazırlanan blog yazısında da yükselen gerilimlerin, hisse senedi piyasalarını olumsuz etkileyebileceği, kamu borçlanma maliyetlerini artırabileceği ve finansal istikrar için riskler oluşturabileceği kaydedildi.
Yüksek seviyelerde kalmaya devam eden küresel jeopolitik risklerin ekonomik ve finansal istikrar üzerindeki potansiyel etkilerine ilişkin endişelere yol açtığı değerlendirmesine yer verilen yazıda, savaşlar, diplomatik gerilimler veya terörizm gibi şokların sınır ötesi ticaret ve yatırımları bozabileceğine vurgu yapıldı.
Yazıda, "Bu durum, varlık fiyatlarını olumsuz etkileyebilir, finansal kurumları zor durumda bırakabilir ve özel sektöre yapılan kredileri kısıtlayarak ekonomik faaliyeti yavaşlatabilir ve finansal istikrarı tehdit edebilir." ifadesi yer aldı.
Finansal kurumlar ve düzenleyicilerin, jeopolitik riskleri belirlemek ve yönetmek için yeterli kaynak ayırması, stres testleri ve analizleri kullanması gerektiği belirtilen yazıda, finansal kurumların jeopolitik risklerden kaynaklanabilecek potansiyel kayıpları karşılayabilmek için yeterli sermaye ve likiditeye sahip olması gerektiğine dikkat çekildi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.