Euro Bölgesi PMI verileri daralma tarafında kalmaya devam etti

Euro Bölgesi'nde ticari faaliyetler ekim ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, daralma bölgesinde kalmaya devam etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Euro Bölgesi PMI verileri daralma tarafında kalmaya devam etti

S&P Global tarafından hazırlanan HCOB (Hamburg Ticaret Bankası) Ekim 2024 imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri açıklandı.

Euro bölgesinde ticari faaliyetlerde daralma ekim ayında da devam etti. S&P Global tarafından derlenen HCOB'nin ön bileşik Euro bölgesi Satın Alma Yöneticileri Endeksi hem yurtiçi hem de yurtdışından gelen talebin düşmesiyle daralma bölgesinde kaldı.

Bileşik Euro bölgesi Satın Alma Yöneticileri Endeksi, eylül ayındaki 49,6'dan ekim ayında 49,7'ye yükseldi. Ekonomistler 49,8'e daha büyük bir artış öngörüyordu.

Hamburg Commercial Bank'ın baş ekonomisti Cyrus de la Rubia, “Euro bölgesi, ekonominin ikinci ay üst üste marjinal bir şekilde daralması ile biraz rutin içinde sıkışmış durumda. İmalatta devam eden düşüş, hizmet sektöründeki küçük artışlarla büyük ölçüde dengeleniyor” dedi.

Bileşik endeks sınırlı iyileşme gösterdi

Bileşik yeni iş endeksi eylül ayındaki sekiz ayın en düşük seviyesi olan 47,7'den çok az bir artışla 47,8'e yükseldi. 

Hizmet sektöründeki büyüme de ekim ayında tekrar düştü ve PMI 51,4'ten 51,2'ye geriledi. Beklenti 51,5'e yükseleceği yönündeydi.

Hizmet çıktı fiyatları endeksi 52,6 ile eylül ayındaki 41 ayın en düşük seviyesinin hemen üzerinde gerçekleşti.

İmalat faaliyetlerinde düşüş sürdü

İmalat faaliyetlerinde iki yılı aşkın süredir devam eden düşüş eylül ayındaki kadar derin olmasa da ekim ayında da devam etti. İmalat PMI endeksi 45,0'dan 45,9'a yükseldi. Analistler ise 45,3'e daha mütevazı bir yükseliş bekliyorlardı.

Üretimi ölçen endeks ise 44,9'dan 45,5'e sıçradı. Gelecekteki üretim endeksi 53,6'dan 52,3 ile son 12 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Devler, beklentilerin altında kaldı

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın verilerinde daralmada yavaşlama görülürken, Fransa’da öncü imalat PMI 45 olan beklentinin aksine 44,5 olarak açıklandı.

PMI verilerinde 50 puan üstü büyümeye işaret ederken, 50 seviyesinin altında daralmayı görülüyor.

Küresel Ekonomi