Enerji fiyatlarındaki düşüş Almanya'da enflasyonu da düşürdü
Küreselde gerileyen enerji fiyatları, Almanya'da yıllık enflasyonu mart ayında yaklaşık 6 ayın en düşük seviyesine çekti.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin mart ayı nihai verilerini açıkladı.
Buna göre, ocak ve şubatta yüzde 2,3 olan yıllık enflasyon, martta beklentilere paralel yüzde 2,2'ye geriledi. 31 Mart’ta açıklanan öncü veriler böylece teyit edilmiş oldu.
Yüzde 2,2 ile yıllık enflasyon Kasım 2024'ten sonraki en düşük seviyeye indi.
Ülkede enflasyon, aylık bazda ise yüzde 0,3 artarken nihai veriler öncü verileri teyit etti.
AB uyumlu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4, yıllık bazda yüzde 2,3 yükseldi.
Enerji ve gıdanın aylardır en önemli "fiyat belirleyici" durumunda olduğu Almanya'da, martta yıllık bazda gıda fiyatları yüzde 3 arttı, enerji fiyatları ise yüzde 1,6 düştü.
Enerji fiyatları hariç yıllık enflasyon martta yüzde 2,7 olarak hesaplandı.
Destatis açıklamasında "Enerji fiyatlarındaki gelişme Mart 2025'te de enflasyonu aşağı yönlü etkiledi. Buna karşılık gıda fiyatlarındaki artış yeniden hızlandı. Özellikle hizmet fiyatlarındaki ortalamanın üzerindeki artışlar enflasyon oranını yukarı baskılamaya devam etti." ifadeleri kullanıldı.
Öte yandan, ekonomistlere göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret politikası başlangıçta Almanya'da enflasyonu düşürebilir.
Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, mart ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, Trump'ın gümrük vergilerinin enflasyondaki düşüşü artırma ihtimali olduğunu belirtti.
Rubia, "Çünkü artık ABD pazarından neredeyse tamamen kopmuş olan Çin, mallarının daha fazlasını AB ve Almanya'da satmaya çalışacaktır. Bu da birçok fiyat üzerinde baskı anlamına geliyor." yorumunu yaptı.
Rubia, ABD'nin yüzde 10'luk taban gümrük vergisi yürürlükte kalırsa diğer ülkelerden de Avrupa'ya daha fazla mal gelebileceğini ifade etti.
Trump, Çin'den yapılan ithalata uygulanan gümrük vergisini yüzde 145'e çıkarmıştı.
Öte yandan Avrupa Merkez Bankası, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından çift haneli rakamlara gelen enflasyonun bu yıl yüzde 2 hedefine ulaşmasını bekliyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.