Dünya, ‘beleşçiliğin’ bedelini ödüyor!
Dün dünya borsaları çalkalandı, küresel piyasalarda 'resesyon riski arttı' yorumları ağırlık kazandı. ABD orta sınıfının gelirini de etkileyen borsaların düzelmesi için Trump'tan 'tarife' politikasını değiştirmesi isteniyor. Yapar mı?
HAKAN GÜLDAĞ
Amerika'nın yeni gümrük oranları finansal piyasaları altüst etti. Beklentiler, Trump'ın geri adım atması yönünde. Atacak mı? Hiç zannetmiyorum. Trump'ın 'tarife' politikaları taktik değil, stratejik. Taktik olarak geri adım atsa bile stratejiden vazgeçmez. Zaten Trump'ın da hiç niyeti yok. "Ben bunun için başkan seçildim" diyor.
SPK'nın eski başkanlarından Ali İhsan Karacan ile mesajlaştık. Prof. Dr. Karacan, özetle şunları söylüyor: "Trump'ın ülkesinin dış açığını kapatmak amacıyla gümrük vergisi uygulamasının nedenini anlamak için geleneksel iktisat teorisine bakılabilir. Ama daha önemlisi bir kalkınma aracı olarak uygulanması konusunda ABD ve İngiltere tarihine bakmalıyız. Bu iki ülke de kalkınmalarını gümrük duvarlarının korumacı politikaları ile gerçekleştirdi. Dış ticaret fazlası vermeye başlayınca da serbest ticaretin savunucusu olmuşlardır.
Breton Woods ile dolar rezerv para olup, ABD de bunu kullanıp 'beleşçiliğe' soyununca, yavaş ve farkedilmez bir süreçte, üretim kapasitesi ve firmalarının rekabetçiliği kayboldu. Üretmek yerine ithal etmek ve olağanüstü dış açıkları taşımak, sonunda doların rezerv para özelliğini de tehlikeye soktu. ABD dış ticaret açığını kapatmak, ülke içi üretimini artırmak, firmalarını yaşayabilir hale getirebilmek için eski ideolojik konumlanmasına dönüyor. Eğer dünya üretimini domine edip ticaret fazlası veriyorsam serbest ticaretçiyim, aksi halde korumacıyım."
Ne demiş şair: "Anlamak en güzel bahtiyarlık..."
Profesör Karacan'a teşekkürler.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.