CBO: Kamu borcu oranı yüzde 156'ya çıkması bekleniyor
ABD Kongresi Bütçe Ofisi, kamu borcunun GSYH'ye oranının 2029'da %107'ye, 2055'te ise %156'ya ulaşacağını öngördü.
ABD Kongresi Bütçe Ofisi (CBO), 2025-2055 dönemine ilişkin uzun vadeli tahminlerinin yer aldığı Bütçe Görünümü Raporu'nu yayımladı.
Raporda, bütçe açığının 2025'te CBO'nun projeksiyonlarında, kamu borcunun GSYH'ye oranının 2025-2055 döneminin her yılında arttığı aktarıldı.
Bu oranın 2029'da yüzde 107'ye yükselerek İkinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra ulaştığı tarihi zirveyi aşacağı belirtilen raporda, 2055 yılında yüzde 156'ya çıkacağı ve daha sonra da artışını sürdüreceği kaydedildi.
Raporda, "Böylesine büyük ve artan borç, ekonomik büyümeyi yavaşlatacak, ABD'nin yabancı borç sahiplerine yaptığı faiz ödemelerini artıracak ve mali ve ekonomik görünüm için önemli riskler oluşturacaktır." değerlendirmesi yapıldı.
Toplam federal bütçe açığının gelecek 30 yıl boyunca ortalama GSYH'nin yüzde 6,3'ü kadar olacağına değinilen raporda, bunun son 50 yıldaki ortalamanın 1,5 katından daha fazla olduğu vurgulandı.
Raporda, 2055 yılında açığın GSYH'nin yüzde 7,3'üne ulaşarak tarihsel standartlara göre büyük kalmaya devam edeceği ifade edildi.
Federal harcamaların gelecek 30 yıl boyunca artarak 2055 yılında GSYH'nin yüzde 26,6'sına ulaşacağı aktarılan raporda, bu seviyenin sadece İkinci Dünya Savaşı ve pandemi sırasında aşıldığına dikkat çekildi.
Raporda, özellikle gelecek 10 yıl içinde sosyal güvenlik harcamalarının bu artışı tetikleyeceği belirtildi.
Gelirlerin de genel olarak artmaya devam edeceği kaydedilen raporda, 2055 yılında GSYH'nin yüzde 19,3'üne ulaşacağına işaret edildi.
Raporda, son 30 yılda ortalama yüzde 2,5 olan ABD reel GSYH büyümesinin 2025-2055 döneminde yılda ortalama yüzde 1,6'ya düşeceği vurgulandı.
Ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 2,1 büyümesinin öngörüldüğü belirtilen raporda, 2055'te yüzde 1,4'lük büyüme beklendiği kaydedildi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.