Bundesbank: GSYH’nin ikinci çeyrekte yine gerilemesi bekleniyor
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ABD Başkanı Donald Trump'ın öngörülemeyen gümrük vergisi politikasının etkisiyle Alman ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde gerilemesinin beklendiğini bildirdi.
Bundesbank'ın ekonomiye yönelik nisan ayı raporu yayımlandı.
Raporda, Almanya'da Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH ) 2025'in ilk çeyreğinde hafif artış göstermiş olabileceği ancak ikinci çeyrekte gerileyebileceği ifade edildi.
Yılın başında sanayi üretimindeki hafif toparlanmanın muhtemelen “geçici” olacağına işaret edilen raporda, ABD hükümetinin gümrük vergisi açıklamaları nedeniyle siparişlerin yılın ilk aylarına alınmasının söz konusu toparlanmada etkili olduğu belirtildi.
Bundesbank raporunda, ABD Başkanı Donald Trump'ın öngörülemeyen gümrük vergisi politikasının Alman ihracat sektörünü daha da zora sokabileceğine değinilerek, “ABD Hükümeti'nin gümrük tarifesi politikası göz önüne alındığında, Alman ihracatı ve sanayisinin görünümü bulanık olmaya devam ediyor. Bugünün perspektifinden bakıldığında, GSYH’nin ikinci çeyrekte yine düşmesi bekleniyor.” ifadeleri yer aldı.
Alman iş gücü piyasasındaki gergin durumun tüketici güvenini olumsuz etkilediğine işaret edilen raporda, geçen ay Federal Meclis tarafından onaylanan savunma ve altyapı için milyarlarca Euroluk paketin ekonomi üzerinde ancak gecikmeli olarak olumlu etkisi olacağı kaydedildi.
Enflasyona yönelik değerlendirmelerin yer aldığı raporda, enflasyon görünümünün şu anda “belirsiz” olduğu aktarıldı.
Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Euronun dolar karşısında değer kazanması sonucunda enerji fiyatlarının bir önceki aya kıyasla belirgin bir şekilde gerilediği aktarılan raporda, buna bağlı olarak, “yıllık enflasyon oranının yakın gelecekte bir miktar daha düşük olmasının" beklendiği belirtildi.
Alman ekonomisi büyümede zorlanıyor
Bu arada, tarife savaşları ve ABD Başkanı Trump'ın bazı açıklamaları küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilere ilişkin endişeleri körüklerken, çoğu analist, Trump'ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümesinde "özel risk" olarak görüyor.
Öte yandan, bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha büyük oranda imalat sektörüne bağımlı olan Alman ekonomisi, üretimdeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor.
Ülke ekonomisi, 2024'ün tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçülme yaşandı. Ekonomi, 2023'te yüzde 0,3 daralmıştı.
Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis), ocak-mart dönemine ilişkin GSYH ilk tahminini 30 Nisan Çarşamba günü açıklaması bekleniyor. Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,2 küçülen ekonomi, 2025'in ilk çeyreğinde de daralması halinde, iki çeyrek art arda daralma olarak tanımlanan teknik resesyona girecek.
Almanya’nın savunma ve altyapı paketi
Öte yandan 23 Şubat’ta yapılan federal seçimlerin ardından Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyon hükümetinin kurulması konusunda anlaşma sağladı.
CDU/CSU ve SPD'nin ön görüşmelerde ekonomiyi canlandırmak ve savunma harcamalarını artırmak için mali paket konusunda anlaşması son zamanlarda yatırımcıların 2026 yılı için ekonomik beklentilerini yükseltmişti.
Söz konusu anlaşma altyapı ve iklim için 500 milyar Euroluk özel fon oluşturulması ve savunma harcamalarının gelecekte "borç freni" uygulamasından çıkarılmasını kapsıyordu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.