Arjantin’de enflasyon sürpriz yaptı: IMF’den 20 milyar dolarlık kredi onayı
Arjantin'de enflasyon beklenmedik şekilde yükselirken, IMF 20 milyar dolar krediyi onayladı.
Arjantin'de enflasyon mart ayında döviz kurunun dalgalanmasının artmasıyla 2024 yılı ağustos ayından bu yana en sert aylık artışını gösterdi.
Arjantin İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, geçen ay tüketici fiyatları bir önceki ay gördüğü yüzde 2,4 artıştan yüzde 3,7 artışa çıktı. Piyasalarda beklenti yüzde 2,6 artış olacağı yönündeydi.
Açıklanan veriler yıllık enflasyonun yüzde 66,9'dan piyasa beklentisi olan yüzde 54,2'nin biraz üzerinde yüzde 55,9 olduğuna işaret etti.
Yiyecek ve içecekler fiyat artışlarına öncülük etti; ardından çocukların okula dönmesiyle birlikte eğitim harcamaları geldi.
Başkan Javier Milei yakın zamanda enflasyonun Mayıs veya Haziran'da yüzde 2'nin altına düşmesini beklediğini söyledi ve yapışkan enflasyonu siyasi oynaklığa bağladı.
Gıda ve yakıt gibi değişken kalemleri hariç tutan çekirdek enflasyon, aylık bazda yüzde 2,9'dan yüzde 3,2'ye geldi. Yıllık çekirdek okuması yüzde 60,4'ten yüzde 51,3'e düştü.
IMF krediyi onayladı
Verilerin açıklanmasının hemen ardından, Arjantin'in Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 20 milyar dolarlık anlaşmaya vardığı haberi geldi.
Anlaşmanın bir parçası olarak Arjantin toplamın 12 milyar dolarını peşin alacak.
Arjantin Merkez Bankası, pesonun dolar başına 1.000 peso ile 1.400 peso aralığında serbestçe işlem görmesine izin vereceğini ve bu yelpazeyi ayda yüzde 1 genişleteceğini duyurdu. Böylece Başkan Milei, hükümeti devraldığı ve daha sonra göreve başladıktan hemen sonra sıkılaştırdığı Arjantin'in en katı para birimi kontrollerini terk etmiş oldu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.