Almanya'da işsizlik oranı yüzde 6,3'e yükseldi
Almanya'da işsiz sayısı, ekonomik yavaşlamanın etkisiyle mart ayında beklentilerin üzerinde 26 bin kişi artarak 2,92 milyon oldu, işsizlik oranı ise yüzde 6,3'e yükseldi.
Almanya Federal İş Ajansı (BA), işsizlik rakamlarına ilişkin mart ayı verilerini açıkladı.
Buna göre, ülkede mevsimsellikten arındırılmış işsiz sayısı, martta şubat ayına göre 26 bin kişi artarak 2,92 milyon oldu. Söz konusu artış, Ekim 2024’ten beri en hızlı artış olarak kayıtlara geçti. Beklenti, işsiz sayısının martta 10 bin artması yönündeydi.
Mart 2024’e göre ise işsiz sayısı 198 binlik artış kaydetti. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı da martta yüzde 6,2’den yüzde 6,3’e yükseldi.
Ülkede mevsimsellikten arındırılmamış işsiz sayısı, martta aylık 22 bin kişi azalarak 2 milyon 967 bin, işsizlik oranı da yüzde 6,4 oldu.
Martta şirketlerin boş pozisyonları, bir önceki yılın aynı ayına göre 64 bin azalarak 643 bin oldu.
Almanya'da durgun ekonomik görünüm nedeniyle işsiz sayısının bu yıl da artmaya devam etmesi ve gelecek aylarda 10 yıl sonra ilk kez 3 milyon sınırını aşması bekleniyor.
Ekonomik durgunluk bahar toparlanmasını yavaşlatıyor
Federal İş Ajansı Başkanı Andrea Nahles, "Mart ayı iş gücü piyasasında bahar toparlanması olarak adlandırılan dönemin başlangıcına işaret etmektedir. Ancak bu yıl ekonomik durgunluk bu toparlanmayı belirgin bir şekilde yavaşlatıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Genel Müdür Achim Dercks de ülkede iş gücü piyasasındaki durumun kötüleşmeye devam ettiğini vurgulayarak, “Özellikle sanayi sektöründe istihdam önemli ölçüde düşmüştür. Son DIHK ekonomik anketi de önümüzdeki aylarda bu alanda daha fazla düşüş yaşanacağına işaret etmektedir. Ekonomik zayıflık ve yapısal zorluklar, azalan boş pozisyon sayısına da yansımaktadır.” ifadelerini kullandı.
Bu durumun yakında kurulacak federal hükümet için bir zorluk olacağını belirten Dercks “İstihdamın yeniden canlanması için büyüme ve yatırımlarda bir dönüşe ihtiyacımız var.” dedi.
Özellikle sanayi sektörü sürekli olarak işten çıkarmalar yapıyor
Öte yandan, zorlu ekonomik koşullar, birçok ürüne yönelik süren zayıf talep ve Çin'den gelen şiddetli rekabet Alman şirketleri yeniden yapılanmaya iterek, işe alımları dondurmaya veya işten çıkarmaya zorluyor.
Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsüne (Ifo) göre, sipariş yetersizliği ve süregelen ekonomik krizin sanayi üzerindeki etkileri giderek daha belirgin hale gelirken, “ülkede şirketler daha az yeni işe alım planlıyor ve işten çıkarmaya” devam ediyor.
Özellikle sanayi sektörü sürekli olarak işten çıkarmalar yapıyor. Bu eğilim yaklaşık iki yıldır devam ediyor ve neredeyse hiçbir sanayi şirketi bu eğilimden kurtulamadı.
Azalan karlarını işten çıkarmalarla istikrara kavuşturmaya çalışan Alman şirketlerden art arda gelen "işten çıkarma" veya "yeni alımlara ara verme" haberleri, Almanlar arasında endişe yaratıyor.
Almanya'da otomotiv, endüstri ve mühendislik, teknoloji, telekomünikasyon, finans ve diğer sektörlerdeki işten çıkarma kararlarına her gün yenileri ekleniyor.
Buna son olarak, Alman mühendislik şirketi Siemens'in 2027'ye kadar başta otomasyon alanında olmak üzere 6 binden fazla kişiyi işten çıkarma kararı eklendi.
Alman ekonomisi büyümede zorlanıyor
Öte yandan, Alman ekonomisi, bölgedeki diğer ülkelere oranla daha büyük bir rol oynayan imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor.
Ekonomi, 2024'ün tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçülme yaşandı. Ekonomi, 2023'te yüzde 0,3 daralmıştı.
Almanya Merkez Bankasının ekonomiye ilişkin 24 Şubat'ta yayımlanan raporunda, kurulacak koalisyon hükümetinin zorlu ekonomik ortamda göreve başlayacağına işaret edilerek, temel eğilim açısından Alman ekonomisinin, durgunluk içinde sıkışıp kalmaya devam ettiği aktarılmıştı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.