ABD-Çin ticaret savaşı doları zayıflattı! Emtia dalgalandı, altın zirveye oturdu
ABD ve Çin arasında vergilerin artırılmasıyla yaşanan art arda misillemeler ticaret savaşını alevlendirdi. Vergiler doları zayıflatırken emtia piyasalarında da dalgalı seyir yaşandı., ABD tarafından gelen gümrük vergisi adımlarına anbean yatırımcıların odağında bulunurken, değer kaybeden dolar riskli varlıklardan kaçışı hızlandırdı. Altın zirveye oturdu.
ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret ortaklarına uyguladığı gümrük vergileri piyasaları altüst etti. Trump'ın Çin ile vergi düellosu ticaret savaşının şiddetini artırıyor. Dünyanın iki dev ekonomisinin restleşmesi vergiler konusundaki misillemelerin nereye varacağına dair soru işaretlerini derinleştirirken, artan ticaret savaşı ve resesyon endişeleri riskli varlıklardan kaçışı hızlandırdı. Yatırımcının güvenli liman varlıklara olan talebini artırdı.
Dolar diğer para birimleri karşısında zayıfladı
Analistler, ABD ekonomisinin bu sürecin olumsuz etkilerinden kolayca kurtulmasının mümkün olmadığını söyledi. Tarife belirsizliğinin ABD'de resesyon endişelerini artırdığını ifade eden analistler, bu durumun doların diğer para birimleri karşısında zayıflamasına neden olduğunu bildirdi.
Dolar en düşük seviyeyi gördü
Bu gelişmelerle, geçen hafta Temmuz 2023'ten bu yana ilk defa 100 seviyesinin altını test eden dolar endeksi, 99,014'e kadar gerileyerek Nisan 2022'den bu yana en düşük seviyeyi gördü.
ABD’de enflasyon hız kesti
Makroekonomik veri tarafında ise ABD'nin tarife adımlarının ülkede enflasyonist baskıları canlandıracağına dair endişeler sürerken, ABD'de geçen hafta açıklanan veriler enflasyonun hız kesmeye devam ettiğini gösterdi.
Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda ise yüzde 2,4 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Böylelikle, Mayıs 2020'den bu yana ilk kez TÜFE'de aylık bazda azalış görüldü. Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de martta aylık yüzde 0,1 ve yıllık 2,8 ile beklentilerin altında arttı.
Altın yeniden tarihi zirveye ulaştı
ABD ve Çin arasında ticaret savaşının giderek şiddetlenmesi ve dolardaki zayıflık nedeniyle yatırımcılar riskli varlıklardan çıkarak güvenli liman ‘altın’a yöneldi. Altının ons fiyatı cuma günü 3 bin 245,43 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Altının ons fiyatı haftayı 3 bin 238 dolardan tamamladı. Gümüş fiyatları ise yaşadığı sert düşüşün ardından gelen tepki alımlarıyla birlikte değer kazandı ve haftayı 32,30 dolardan tamamladı.
Platin ve paladyum fiyatlarında sınırlı artış
Platin ve paladyum fiyatları ise hafta boyunca değerli metal piyasasının genel eğilimine benzer şekilde dalgalansa da, ticaret savaşı kaynaklı endişeler ve otomotiv sektörüne yönelik kaygılar fiyatları sınırlayarak bu iki metale yüksek oranlı artışların yansımasını engelledi.
Bu gelişmelerin etkisiyle ons bazında fiyatlar, geçen hafta, gümüşte yüzde 9,1, altında yüzde 6,6, platinde yüzde 2,9, ve paladyumda yüzde 0,3 arttı.
Baz metallere dolar desteği
Baz metaller, geçen haftaya tarife gerilimi ve ticaret savaşı endişeleriyle negatif bir seyirle başlamasına rağmen Trump'ın 75’ten fazla ülkenin ABD ile iletişime geçtiğini açıklaması, bu ülkelere yönelik ek tarifelerin 90 gün süreyle durdurulacağını duyurması ve dolar endeksindeki düşüşün etkisiyle çinko hariç pozitif bir seyir izledi.
Baz metallerde tezgah üstü piyasada bu hafta fiyatlar libre bazında bakırda yüzde 4,1, nikelde yüzde 3, kurşunda yüzde 0,5 ve alüminyumda yüzde 1 artarken, çinkoda yüzde 0,2 azaldı.
Petrol talep endişesiyle geriledi
Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki tarife hamlelerinin küresel enerji talebini azaltacağı kaygısı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+'nın üretimi artırma planı, petrol fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı.
Haftanın son işlem gününde Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 58,22 dolara kadar gerileyerek, Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Bununla birlikte, küresel enerji talebindeki azalış beklentisi, doğal gaz fiyatlarına da yansıyarak fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu.
Bu gelişmelerle bu hafta Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2,3 azalırken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gazın İngiliz termal birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı da yüzde 7,7 değer kaybetti.
Kahve ve kakao tarife endişesiyle değer kaybetti
Tarım emtia fiyatları, geçen hafta küresel ekonomik belirsizlikler, kötü hava koşulları ve düşen dolar endeksinin etkisiyle karışık bir seyir izledi. Buğday fiyatları, Rusya'da yaşanan şiddetli dolu ve don olayları nedeniyle yükseliş eğilimine girdi. Karadeniz bölgesindeki kuraklık beklentisi ve Batı Avustralya'da ekim alanlarının yüzde 9 daralacağına yönelik haber akışı da arz riski endişelerini artırarak fiyatları destekledi.
Mısır fiyatları, zayıflayan dolar ve güçlü taleple değer kazandı. ABD'nin 55 milyon metrik ton (MMT) seviyesindeki ihracat taahhüdü hedefinin yüzde 85'ine ulaşması, yatırımcıların mısır vadeli işlemlerdeki net kısa pozisyonlarını azaltmasına neden oldu. Ayrıca, Brezilya ve Arjantin'in üretim tahminleri de fiyat artışını destekledi.
Soya fasulyesi fiyatları, bilinmeyen bir bölgeye yapılan 121 bin metrik tonluk özel ihracat satışıyla destek buldu. Çin'in ek tarifelerine rağmen ABD sevkiyatlarının sabit kalması da yükselişi destekledi. Bu gelişmelerle, bu hafta Chicago Ticaret Borsası'nda kile başına fiyatlar soya fasulyesinde ve mısırda yüzde 7,8, pirinçte yüzde 3,3 ve buğdayda yüzde 4,8 arttı.
Öte yandan, kahve ve kakao fiyatları, ABD'nin Vietnam ve Batı Afrika’ya uyguladığı yüksek ithalat vergilerine ilişkin endişelerin, ek vergiler kaldırılmış olsa da devam etmesi nedeniyle değer kaybetti. Bu durum, ihracatçılar açısından pazar daralması riskini artırarak fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu.
Şeker fiyatları ise artan küresel arz beklentileri ve petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle değer kaybetti.
Bu gelişmelerle ABD'de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange'te libre bazında fiyatlar, şekerde yüzde 5,4 ve kahvede yüzde 2,8 azalırken, pamukta yüzde 5,8 yükseldi. Kakaonun ton başına fiyatı ise arz endişeleriyle haftayı yüzde 1,5 azalışla tamamladı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.